Podgorica

Prostor koji još traži identitet

Na otvaranju najnovijeg trga u gradu, kod južne tribine Gradskog stadiona, rečeno je da su građani Podgorice dobili lijep i funkcionalan prostor u samom centru grada, čiji inovativni dizajn i moderno arhitektonsko rješenje podsjeća na mnoge savremene trgove u razvijenim evropskim gradovima. Godinu i po kasnije, dovoljno je vremena da se čuju mišljenja građana i investitora o ovom projektu vrijednom više od pola miliona eura. A ona se, pored pohvala za ideju o uređenju prostora, kreću od toga da trg još nije do kraja pokazao svoju funkcionalnost, preko toga da ima nekih tehničkih nedorečenosti, da se, naročito ljeti, osjeća nedostatak zelenila koje bi donijelo više hladovine i oplemenilo prostor, do toga da se rekonstrukcija trga pokazala kao pravi potez.
Foto: M. Babović
Foto: M. Babović
PobjedaIzvor

GRAĐANI

- Infrastruktura je u redu, ali sve djeluje kao da je površno završeno. Nisam još sreo nekoga da je potpuno zadovoljan tim prostorom. Posebno je neprijatno ljeti preko dana, jer bijele ploče reflektuju sunčevu svjetlost zasljepljujući prolaznike. Fontana koja bi trebalo da krasi i rashladi taj prostor, ljeti često ne radi. S druge strane, kao da uvijek radi kada je sjever pa su ljudi primorani da se sklanjaju i traže načina da prođu a da ih voda sa fontane ne pokvasi. Postoje senzori koji kontrolišu rad fontana, i to bi bilo rješenje za taj problem – rekao je vlasnik kafe-bara „Skeč“ Velimir Grbović.

Menadžer kafića „Kafe, kafe“ Blagota Sekulić smatra da je ovo neuporedivo bolje rješenje od nekadašnjeg prostora, sa parkingom i benzinskom stanicom.

- Meni se sviđa novi trg, ali uvijek može bolje. Treba unapređivati javne prostore koji imaju mnogo betona dodatnim zelenilom, da drveće dominira gradom. Dobro bi bilo da se hladne mermerne klupe zamijene drvenim ili da se ove oblože nekom toplijom podlogom, koja bi bila prijatnija za sjedenje. Još ne znamo kako je ovdje ljeti, ali ovaj prostor je definitivno sve atraktivniji – rekao je Sekulić.

Slaviša Šćekić, direktor škole stranih jezika „Dabl L“, koja se nalazi na južnoj tribini Gradskog stadiona, kaže da zbog velikih bezbjednosnih mjera ima problema u poslovanju u danima kada se održavaju fudbalske utakmice. Što se trga tiče, nada se da će uskoro oživjeti, uz nove sadržaje.

- Zbog utakmica je sve oko stadiona zabarikadirano, pa naši učenici ne mogu da prođu. To nam pričinjava problem u poslovanju škole. Inače, trg je lijep, tehnički završen, ali rekao bih da još nije dobio dušu. Za sada su tu samo kafići, beton, fontana... Ljeti posebno „boli od vrućine“ kad upeče, nedostaje više drveća - rekao je Šćekić.

Još čeka ime

Trg kod južne tribine Gradskog stadiona, otvoren 11. jula 2017. godine, još čeka zvanično ime, iako je Savjet za davanje prijedloga naziva naselja, ulica i trgova, sredinom prošle godine, jednoglasnom odlukom utvrdio konačan prijedlog da ponese ime Trg Argentine. Iz Glavnog grada Pobjedi je saopšteno da je, u skladu sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji, potrebno da mišljenje o imenovanju trga dostavi i Mjesna zajednica „Nova varoš“. Ukoliko stav centralne gradske MZ bude pozitivan prema toj inicijativi, članovi Savjeta pripremiće prijedlog odluke o određivanju naziva trga i proslijediti ga gradskoj skupštini na odlučivanje.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika