NATO

Nije moguć izlazak SAD iz NATO, data podrška Crnoj Gori

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je Zakon o podršci NATO-u koji sprečava predsjednika SAD Donalda Trampa da izađe iz Alijanse, ako se on odluči na taj korak. U zakonu se takođe izražava podrška Crnoj Gori, kao najmlađoj članici i izražava spremnost SAD da nastavi finansiranje Evropske inicijative za odvraćanje (European Deterrence Initiative) što povećava sposobnost Amerike i njenih saveznika da se brane od ruske agresije. 
Foto: politico.com
Foto: politico.com
PobjedaIzvor

Grupa američkih senatora, zabrinuta zbog nedovoljne posvećenosti predsjednika SAD-a Alijansi, predložila je prošlog ljeta zakon kojim će Donaldu Trampu zabraniti da se ta država povuče iz NATO saveza.

GLASANJE

Razlog za ovakvu odluku je, kako su ranije naveli, Trampov stav o Crnoj Gori. Američki predsjednik izazvao je velike polemike kada je kazao da ne zna zašto bi SAD branile Crnu Goru u slučaju da bude napadnuta. Dvopartijski Zakon o podršci NATO, koji zabranjuje upotrebu sredstava za povlačenje iz Alijanse i potencira da američka politika ostaje dio saveza, usvojen je u Donjem domu koji vode demokrate, glasovima 357 senatora, dok su 22 bila protiv. Dvadeset dva republikanca su glasala protiv, dok 28 republikanaca i 26 demokrata nije glasalo.

Pored potvrđivanja kontrole Kongresa nad (državnim) novcem, zakon potvrđuje podršku SAD-a NATO-u i njegovoj klauzuli o uzajamnoj odbrani. Zakon takođe izražava podršku Crnoj Gori, najnovijoj članici Alijanse i pruža podršku američkom finansiranju Evropske inicijative za odvraćanje (European Deterrence Initiative), kao i cilju da svaka članica saveza potroši najmanje 2 odsto svog bruto domać eg proizvoda na odbranu do 2024. godine.

Zakon br. 676, nazvan Zakon o podršci NATO-u, jasno navodi da se neće koristiti nikakva sredstva za povlačenje Sjedinjenih Država iz saveza.

RAZLOZI

Jedan od potpisnika inicijative, senator Tom Malinovski kazao je da je „ludo što moramo uvoditi ovaj zakon“.

- Ali to je, nažalost, i neophodno i hitno, iz više razloga - dodaje on.

- Mislim da je to neophodno, prije svega, zato što je NATO toliko važan za našu bezbjednost. Nijedan savez u istoriji nije učinio više da spriječi rat, a nijedan savez nije ukorijenjen u vrijednostima Amerike više nego NATO. Još od završetka Hladnog rata, naš je najveći interes u Evropi da ojačamo NATO i da ga proširimo. Sa druge strane, isto tako, najvažniji cilj Rusije je da oslabi i podijeli NATO. Da smo uradili bilo što da ga oslabimo ili podijelimo sami, ili da smo ga napustili, radili bismo posao naših neprijatelja za njih - navodi Malinovski.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika