Crna hronika

Šelzi, Pontasulja, Del Turko – od tužilaca i političara do optužbi i zatvora

Optužnicu u Bariju protiv crnogorskih državljana i nekoliko italijanskih građana podigli su tužioci Đuzepe Šelzi i Eugenija Pontasulja, na osnovu, kako su tada tvrdili, čvrstih dokaza o mafijaškom udruživanju.
Šelzi, Pontasulja, Del Turko – od tužilaca i političara do optužbi i zatvora
PobjedaIzvor

U političkim optužbama najdalje je otišao Otavijano del Turko, nekadašnji čelnik Komisije Italije za borbu protiv mafije. Del Turko je i prije podizanja optužnice, u jednoj izjavi 2001. godine, direktno povezao Mila Đukanovića sa jednim od nekadašnjih šefova italijanske mafije Frančeskom Prudentinijem. Iako su njihove zvijezde zablistale tih godina, pokazalo se da su ipak bile zvijezde – padalice.

 Nedugo nakon podizanja optužnice Pontasulja je napustila tužilaštvo, krenula u vode politike i biznisa. I uglavnom je ostala u anonimnosti. Šelzi je, nakon Barija, dugo radio u Napulju, ali je i on završio na stranicama crne hronike.

Samo ne kao tužilac, već kao tužena strana: oktobra 2013. je optužen za krivično djelo zloupotreba položaja u selekciji prisluškivanih razgovora tokom istrage korupcije u italijanskom zdravstvu. A Otavijano del Turko, nekadašnji gorljivi borac protiv organizovanog kriminala – završio je u zatvoru! Osuđen je pred sudom u Peskari na devet i po godina zatvora zbog ,,kriminalnog udruživanja radi korupcije, iznuđivanja i pokušaja iznuđivanja“.

 

Portal Analitika