Abiznis

Žurić profesionalni predsjednik borda

Profesionalizacija tog mjesta neophodnost je zbog velikih ulaganja u putnu infrastrukturu, rečeno je Pobjedi nezvanično. Žurić trenutno na toj poziciji prima 542 eura
Žurić profesionalni predsjednik borda
PobjedaIzvor

Aleksandar Žurić, predsjednik Odbora direktora Monteputa, trebalo bi da uskoro tu funkciju obavlja profesionalno, što podrazumijeva veću zaradu, saznaje Pobjeda. Žurić je do sada, prema njegovom imovinskom kartonu, primao mjesečno 542 eura za predsjedavanje Odborom direktora Monteputa. Prema saznanjima naše redakcije, u ovom državnom preduzeću u toku je izmjena statuta sa namjerom i ciljem da se profesionalizuje funkcija predsjednika borda direktora. Izmijenjeni statut bi trebalo da usvoji Vlada na sjednici koja će se održati naredne sedmice.

Iz izvora bliskih kompaniji Pobjeda saznaje da je ocijenjeno da je profesionalizacija tog mjesta neophodnost u ovom trenutku zbog velikih i pojačanih investicija u putnu infrastrukturu, koje se očekuju u narednom periodu.

Prvenstveno zbog nastavka gradnje auto-puta, njegovog napajanja električnom energijom, kao zbog gradnje obilaznice oko Budve. Žurić je za predsjednika borda direktora Monteputa izabran 5. marta prošle godine. On je ranije bio predsjednik opštine Bijelo Polje i šef filijale Prve banke u tom gradu.

Na mjestu predsjednika borda Monteputa zamijenio je Aleksandra Bogdanović koji za  predsjedavanje tim tijelom, prema podacima iz imovinskog kartona, nije primao nadoknadu. Funkcije ostalih članova odbora direktora, Jusufa Kalamperovića i Zahita Ličine, n e ć e ni ubuduće biti profesionalizovane.

Monteput je Vlada osnovala u decembru 2005. godine, u svojstvu poslovnog nasljednika Direkcije za izgradnju auto-puteva. Ova kompanija, između ostalog, obavlja poslove koje joj povjeri Vlada u vezi sa razvojem i izgradnjom auto-puteva i putnih objekata u Crnoj Gori. Ova firma organizuje i održavanja tunela Sozina i prilaznih saobraćajnica i obavlja stručni građevinski i projektantski nadzor, obavlja izradu projektne dokumentacije, pripremu tenderske dokumentacije i druge poslove tehničke pripreme, inženjeringa, konsaltinga i menadžmenta.

 Ministarstvo saobraćaja uputilo je krajem prošle godine zahtjev Ministarstvu održivog razvoja za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju priključnih dalekovoda i trafostanica za prioritetnu dionicu auto-puta Bar – Boljare, od Smokovca do Mateševa. Ministarstvo je krajem 2018. izdalo građevinsku dozvolu Ministarstvu saobraćaja za izgradnju prve faze snabdijevanja vodom prioritetne dionice autoputa.

Iz Ministarstva saobraćaja je u oktobru prošle godine saopšteno da se trenutno sprovodi faza tehničke pomoći Evropske unije za obilaznicu Budva, u okviru koje će se pripremiti i tenderska dokumentacija za dio obilaznice.

Portal Analitika