Svijet

Haos u Atini, sukobi, suzavci na protestu

U Atini je danas, ispred zgrade gradskog parlamenta, počeo protest protiv Prespanskog sporazuma o promjeni imena Makedonije, a već na početku okupljanja došlo je do sukoba između demonstanata i policije, koja ih je suzavcem rastjerala sa stepeništa na ulazu u parlament.
Foto: Tanjug/AP/Yorgos Karahalis
Foto: Tanjug/AP/Yorgos Karahalis
Portal AnalitikaIzvor

Okupljenima se obratio bivši grčki premijer Antonis Samaras, s riječima: "Protestujemo radi onog za što znamo da je pravedno", prenosi "Katimerini", podsjećajući i da Samaras oduvijek zastupa "tvrd" stav u pogledu imena Makedonije.

Organizatori su se nadali da će broj demonstranata danas premašiti 600.000, ali je za sada njihov broj manji, prenosi grčki list.

Organizatori su najavili da će 3.000 autobusa doputovati iz sjeverne Grčke, ali je policija nešto poslije 14 sati saopštila da je samo 300 autobusa na putu ka Atini.

atina1

Još 60 autobusa se ka grčkoj prijestonici kreće iz pravca Peloponeza, navodi "Katimerini" pozivajući se na informacije sa rampi za naplatu putarine.

Demonstranti su se danas okupili ispred zgrade grčkog parlamenta za koji se očekuje da sjutra počne raspravu o ratifikaciji i da do petka glasa o tome, prenosi AP.

Oni protestuju zbog Prespanskog sporazuma koji su Grčka i Makedonija potigle u junu prošle godine, a koji iziskuje da bivša jugoslovenska republika promijeni ime u Sjeverna Makedonija, a da zauzvrat Grčka više ne postavlja prepreke na putu te zemlje ka pridruživanju NATO-u.

Portal Analitika