Politika

"Koverat" pokazuje da CG nije država, "Atlas" priča o crnogorskom kolaču

Afere „Koverat“ i „Atlas“, svojim karakterom, utemeljenjem, posledicama i reakcijom, svaka na svoj način, još jedna su potvrda mračn ecrnogorske paradigme i neizvjesno-izvjesne sjutrašnjice, ocijenio je poslanik DF-a Branko Radulović.  
"Koverat" pokazuje da CG nije država, "Atlas" priča o crnogorskom kolaču
Portal AnalitikaIzvor

"Afera „Koverat“ pokazuje da Crna Gora nije država, ona je samo privatni posjed, zabran, gdje se pravo na život skupo plaća. Po svom ustrojstvu to je višepartijska kleptokratija i klijentelistički parazitski sistem, gdje je interesjedina ideologija, a strah već urođeni refleks. Đukanović je državoposjednik, glava hobotnice i vrhovni sudija koji određuje nagradu, reket i kaznu podanicima i interesnim grupama. Istina i sloboda postoje samo u obliku i mjeri očuvanja pozicija i prljavog imetka. Izborna pobjeda je imperativ, a metode izbornih krađa su brojne. Sve postaje laž u punoj mjeri. Laž koja se taloži proistekla iz višedecenijskog ubijanja zdravog razuma i izvitoperenog vrednovanja. Laž je da je vlast proizašla iz slobodne volje građana, da je legitimna, da su funkcioneri funkcioneri, da su institucije profesionalne, da su naučne i obrazovne ustanove izvor znanja i morala. Naprotiv, diplome i titule su obezvrijeđene, univerzitetski profesori dominantno poslednje kukavice, studenti ih slijede", naveo je Radulović u izjavi dostavljenoj Portalu Analitika.

"Slika i riječ na javnom servisu i mnogim medijima je karikirana i našminkana. Mnogi građanski aktivisti poluge su mentora a ne borci za istinu i održivu Crnu Goru. Život postaje laž. Potpuno smo se navikli na nju. Do perfekcije se razvilo pozerstvo i dvoličnost".

-Dokle ide bezčašće i fukarluk potvrđuje relativizacija „Koverte“ i koverata. Ili pitanja upućena nama od strane podanika režima zašto su im penzije i plate male. Prezrivo ih pogledam ili ako mi je želudac u redu, uputim ih da odgovor nađu u sopstvenom ogledalu ili kod njihovog Đukanovića. Nije više pojedinačan slučaj da oni kojima si najviše valjao bi ti okaljali obraz zbog sitnog interesa ili po nalogu gospodara. Pitam se ima li iko od onih 60.000 birokrata koji nije tu nepotizmom, klijentelizmom ili zbog partijske pripadnosti, ko nije imao neku kovertu. Pitam se da li postoji ijedan šraf režima koji nije nešto krivotvorio ili ukrao i plaćao reket za to. To je postala njihova norma života. Svako od njih ima svoj atar, svoj dio lopovskog kolača, svoj procenat, svoj nečasni zadatak. Ustoličio ih gospodar po zaslugama-ko više ukrade na izborima i ko više odradi prljavih poslova, kandidat je za vodeće funkcije, guvernera, rektora, prvog akademika ili ambasadora. Kompetentna i validna diploma nijesu neophodne. Naprotiv. Viši čin znači veći dio kolača, dozvolu da se više ukrade, da se izgradi bespravna vila na pjeni od mora, ako nisu pri parama da se dobije i bespovratni kredit. Takođe, svaki biznis se plaća, od 10 do 90%, zavisno da li ste stvarni vlasnik firme ili ste prodali ime. Problem nastaje jer je kolač sve manji i treba restriktivnije djelovati, a opojne supstance im već pomutile pamet i nezajažljivost nema granica- ističe Radulović.

Za aferu „Atlas“ kaže da je priča o crnogorskom kolaču, o segmentu ekonomije i finansijskog sistema, o bankarskom sektoru.

"Da se razumijemo,naše tržište novca i bankarski sektor su invalidni i zatočeni, u pitanju su komercijalne banke i tkz. regulator u imenu CBCG. U praksi to su povezana lica i parazitski sistem koji opstaje našim depozitima, simboličnim kamatama na štednju i zelenaškim na kredite tog istog našeg novca, na skupim uslugama, finansiranju sopstvenog sumnjivog i rizičnog biznisa i pranjem novca, fingiranim izvještajima i selektivnom kontrolom. Personalnih primjera bezbroj - ko je sve zaposlen u CBCG, ko njom rukovodi, ko su sve direktori komercijalnih banaka, gdje su bili ranije. Upravljanje rizicima, adekvatnost kapitala, sistem kontrole, ograničenja i zabrana rada, zaštita klijenata-primjera na pretek, treba samo analizirati rad Prve banke ili kreditne linije date čuvenoj Vektri. Zašto se ne osniva Razvojna banka, toliko potrebna Crnoj Gori. Jasno, da bi nas pljačkale komercijalne banke i da bi se ogroman novac IRF-adavao podobnima bez ikakve kontrole. Uostalom, stanje u bankarskom sektoru nije izuzetak već pravilo naše ekonomske zbilje. Tržište kapitala mrtvo, realna ekonomija primitivna, tražnja vještačka, život skup i nedostojan, raslojavanjei nejednakost neprirodni, deficiti visoki i rastući, resursa sve manje, perspektiva nikakva. Od Telekoma do Limenke-afera i uzročnika ovakvog stanja bezbroj", naglasio je on, napominjući da je Duško Knežević "bio dio ove fele, sam to priznaje, plaćao je reket za svoj biznis i za privilegije."

-Sigurno da to nije radio iz uzvišenih ciljeva na koje se poziva, već, prije svega, zbog praktičnih razloga. Kao što je sigurno da njegov biznis nije bio kao „biznis“Marovića, Mugoše i brojnih drugih osuđenih i neosuđenih kriminalaca. Treba to imati u vidu, kao što treba imati u vidu njegovu reakciju-nepristajanje na otimačinu i zatvaranje, pokajanje i insajdersku i ulogu svjedoka-saradnika. To ipak radi čovjek koji ima argumente i petlju i savjest, bila ona zakasnela ili iznuđena. Novu Kneževićevu ulogu treba staviti u funkcijuuspostavljanja nove razvojne i održive crnogorske paradigme. No, treba znati i ovo, cijenu ovog razvoda, u postojećem političkom kontekstu, platiće Knežević, velikideponenti, a prije svega, i u najvećoj mjeri, građani Crne Gore.Uostalom, kao i uvijek do sada. Glavni krivac, Žugić, će se popeti za jednu stepenicu više ka gospodarevom skutu i legalizovaće mu se vila na pjeni od mora- tvrdi Radulović.

Kako je nastavio, dolazi se do suštinskog pitanja-što nam je činiti, kako od teritorije do države, od neporetka u poredak, od bezčašća u etičko društvo, od imitacije života u pravi život, od kleptokratije u liberalnu demokratiju, od „izbornog inženjeringa“ u slobodan izbor pojedinaca, od „zamrznutog konflikata“ do konstruktivnog dijaloga, od zatočenih do profesionalnih institucija, od „tužioca“ do tužioca, od „sudije“ do sudije, od „profesora“ do profesora, od „novinara“ do novinara, od „opozicionog“ do opozicionog političara, od neradnog u kreativno društvo, od ludila u racio.

"Treba imati u vidu i degradirajuće procese, materijalne i etičke.Preostala zdrava supstanca će sjutra biti manja, demografska struktura drugačija, migracije će dovesti više neoislamizma, naši gasterbajteri će se unovom mjestu boravka sve višegermanizovati. Crna Gora se mora osloboditi kriminalne hobotnice, mora proći kroz katarzu i sučeljavanje sa istinom, kroz lustraciju, reviziju i odgovornost, kroz potpunudemontažu monstruoznog sistema. Svako personalno, sa svojom imovinom i činjenjem, mora na sud istine. Tek na tim temeljima može se izgraditi slobodno, održivo i progresivno društvo. To nam nemože niko donijeti, bez obzira na koju stranu svijeta i na kojoj udaljenosti bitiše. Kakva će biti Crna Gora zavisi isključivo od nas, konkretnije od alternative, ne nikako od režima. Slobodni izbori su pitanje svih pitanja. Na svim nivoima. Siguran sam da će oni takvi odrediti političku smrt i nestajanje ovog režima i ludila sa njim. Svjesni su oni toga i zato ovako progone DF", podvukao je Radulović.

Za istorijski preporod, kako je naveo, potrebna je ogromna energija i pamet.

"Nema univerzalnih i jednostavnih rešenja. Zato je DF pozvao u zajednički front sve partijske prvake na istorijski dogovor samo sa jednim uslovom-građanskim buntom do slobodnih izbora. Drugog puta nema.To potvrđuje i vrijeme sadašnje, cijela Evropa se digla na noge. Poslije poslednjeg progona Medojevića i Kneževića, poslije afera „Koverat“ i „Atlas“, te pomora čempresa, ko odbije jedinstveno, sinhronizovano i optimalno djelovanje, ko odbije građanski bunt za osnovna demokratska prava, taj ima neki problem. Odgovor dvojice mlađanih kolega u maniru što će biti ako bude i kada bude za dvije odnosno šest godina,su u najmanju ruku neozbiljne.Dok, prije par dana, jedan od njih u televizijskoj emisiji, poruči građanima da se spreme na bunt. To se zove vrijeđanje zdrave pameti. Istovremeno, njihova saradnica i NVO aktiviskinja ustvrdi da će se režim sam od sebe urušiti. Sve je jasno, posebno imajući u vidu njihov doživljaj golgote kroz koju prolazi DF. Treba da znaju, i oni i svi drugi, izbori su za manje od dvije godine, i po mnogo čemu će biti istorijski.Treba da znaju da se režim neće sam od sebe urušiti, da se Đukanović i Marković neće potući, mnogo su jači njihovi interesi, strah od promjena, prljavi i krvavi tragovi. Takođe, treba da znaju i da su velikima važniji geopolitički interesi nego demokratija neke tamo Crne Gore. Trebaju da znaju da režim sam od sebe neće mijenjati mehanizme izbornih krađa. Treba da znaju i da smo već u problemu sa vremenom, treba usvojiti novi pravni okvir, obezbijediti punu implementaciju, izabrati profesionalne pojedince i izboriti se za slobodne i fer izbore na svim nivoima", rekao je Radulović.   

Zato, poručio je, nema nam druge- mi koji kažemo da ljubimo slobodu, dokažimo to.

"Saberimo se i dogovorimo što činiti. Pokažimo pokajniku Kneževiću i budućim pokajnicima, da je sučeljavanje sa istinom blagotvorno i spasenje i za njih i za sve nas. Pokažimo da smo kao sav normalan svijet.Što prije i što jače, to bolje i bezbolnije. Ako se mlađani još premišljaju oko protesta ili statičke izdržljivosti kriminalne hobotnice, nas 30 opozicionih poslanika, to vrijeme iskoristimo za aktivnosti koje nam Ustav i Poslovnik obezbjeđuju", zaključio je Radulović.

Portal Analitika