Politika

Janjić: Inicijativa DF-a odgovor na ideju o „velikoj Albaniji“

Inicijativa lidera DF-a Andrije Mandića i Milana Kneževića o otvaranju granica između Crne Gore, Srbije i Republike Srpske direktna je kopija ideje o stvaranju „velike“ Albanije. Njihova interpretacija je „neka oni prave „veliku“ Albaniju, mi ćemo „veliku“ Srbiju. To je kontrastav po svaku cijenu, kaže za Pobjedu Dušan Janjić, politički analitičar.
Janjić: Inicijativa DF-a odgovor na ideju o „velikoj Albaniji“
Ivana Koprivica
Ivana KoprivicaAutorka
Nova PobjedaIzvor

Andrija Mandić i Milan Knežević pokrenuli su 6. januara kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika inicijativu o otvorenoj granici između Crne Gore, Srbije i Republike Srpske. Knežević je kasnije objasnio da ta inicijativa predstavlja „odbranu od projekta „velike“ Albanije“, ali je, kako je rekao, „zasnovana i na ekonomskim pokazateljima koji govore o neophodnosti stvaranja mini trgovinske unije kao najboljem odgovoru na globalnu recesiju koja ć e u 2019. brutalno pogoditi Crnu Goru“. Ideji dvojice lidera DF-a prethodila je najava albanskog premijera Edija Rame o otvaranju granice sa Kosovom, kao i njegova izjava da je „u planu isti postupak kada su u pitanju Crna Gora, Makedonija i Grčka“.

- Vjerujem da ć e na proljeće granica između Albanije i Kosova biti po kriterijumu Šengenskog sporazuma. U bližoj budućnosti očekujemo po istom principu i modifikovanje granica sa Makedonijom, Crnom Gorom i Grčkom. Takvu praksu ć emo nastaviti sve do stupanja u EU - rekao je Rama.

KONTRA

Janjić je za Pobjedu rekao da se, kada je u pitanju priča Dodika, Mandića i Kneževića o otvaranju granica, radi o „njihovoj individualnoj reinterpretaciji koja je veoma bliska nacionalističkim krugovima Albanije“.

- Ona u stvari glasi - pa dobro, oni neka prave „veliku“ Albaniju, mi ćemo „veliku“ Srbiju. To nije novina. O tome oni govore sve vrijeme unutrašnjeg dijaloga, to je kontra po svaku cijenu – rekao je Janjić, ocjenjujući „suludom“ ideju otvaranja granica između Crne Gore, Srbije i Republike Srpske, s obzirom na to da RS nije država.

- Ideja je potpuno suluda. Ne znam da li su obaviješteni da i dio opštine koji im smeta – Foča je u Federaciji BiH. Ta priča ima veze sa mapom koja se tiče obnavljanja ideje Sandžaka kao prostora koji povezuje Bošnjake, a zauzvrat oni daju komunikaciju RS ka Srbiji. Tamo se ne pominje Crna Gora, ali bi udar na Crnu Goru išao preko Rožaja. To je nekad bio ruski plan, ali tu imaju dosta uticaja francuske obavještajne službe prije Makrona i Turske, ali glavno uporište su etnonacionalizmi domaćih političara. Njihove politike vode u rat – kazao je Janjić.

Prema njegovim riječima, to su ideologije politike, ali ono što je realno je, kako je kazao, da će se Berlinski proces nastaviti, moguće etapno.

- Dogovor da BiH otvori bilateralne razgovore sa Kosovom o ukidanju barijera može da krene u tom pravcu. Ako bi BiH, pored ukidanja barijera, isposlovala ukidanje viza za građane Kosova, to bi bio jedan od prvih znakova da su, ipak, Ramini potezi dali neki rezultat. Nije isključeno da se to na kraju realizuje ukoliko bi došlo do kolapsa evropske ideje, u šta ne vjerujem, kao etnonacionalistička politika Albanije. Sve informacije kažu, međutim, da je Edi Rama odlazeći, pa to možemo posmatrati i u smislu da on pokušava da ojača sopstveni uticaj i odgodi odlazak sa vlasti – kazao je Janjić.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika