Crna hronika

Zindović tvrdi da je Dragojević smijenjen isključivo po zakonu

 Nikad niko od mene nije tražio da smijenim sa radnog mjesta Milisava Dragojevića, već su mi zakon i akt o sistematizaciji nalagali da ga rasporedim na novo radno mjesto koje odgovara njegovom stepenu stručne spreme – rekao je u podgoričkom Osnovnom sudu bivši izvršni direktor Željezničkog prevoza Crne Gore Milojica Zindović.
Zindović tvrdi da je Dragojević smijenjen isključivo po zakonu
Nova PobjedaIzvor

Pred sudijom Branislavom Lekovićem juče je nastavljeno suđenje po tužbi Milivoja Dragojevića koji je to preduzeće tužio za mobing.

IZJAVE

Dragojević je u ranijim iskazima tvrdio da ga je Zindović „nezakonito raspoređivao, smjenjivao sa funkcija i medijski vrijeđao i klevetao“. Zindović je to negirao.

- Dragojević u periodu od marta 2008. nije bio raspoređen ni na jedno radno mjesto, a već naredne godine je proglašen tehlonloškim viškom i isplaćena mu je otpremnina od 10.000 eura. Početkom 2011. vratio se na mjesto pomoćnika izvršnog direktora za vuču. Ne znam ni da li je po aktu o sistematizaciji takvo mjesto postojalo i koja se stručna sprema za to traži. Mjesec kasnije dobili smo upozrenje od resornog ministarstva da oni koji su uzeli otpremninu ne mogu raditi i raskinuli smo mu radni odnos - pojasnio je Zindović razloge za otpuštanje Dragojevića. Dragojevića su, ipak, ubrzo morali da vrate na posao jer je, kako je objasnio, sud utvrdio da je u proceduri raskidanja radnog odnosa bilo pravnih propusta. Raspoređen je za rukovodioca vuče vozova u Baru.

- Niže radno mjesto sam mu dao tek kada sam ustanovio da ima peti stepen stručne spreme, ali mu platu nijesam smanjio - rekao je Zindović. Na pitanje Dragojevićevog advokata Nikole Bulatovića, koje je još razloge imao da tužioca smijeni kao i da li je novčano kažnjen, svjedok je rekao da je razloga bilo više. - Koliko se sjećam i novčano sam ga kaznio jer je 2013. godine nakon nabavke novih vozova neovlašćeno istupao u javnost i davao netačne izjave. Govorio je da su vozovi neispravni, a pokazalo se drugačije. Tvrdio je da mašinovođe ne znaju da rade svoj posao što takođe nije tačno - rekao je Zindović.

Zbog svega toga pokrenuo je disciplinski postupak protiv Dragojevića, ali je Osnovni sud, kako je naveo, poništio tu odluku zbog „pravnih propusta u vođenju disciplinskog postupka“.

URUŠEN UGLED

Na pitanje kakvu je to štetu pričinio Dragojević preduzeću u kome je radio Zindović je bio kategoričan da je šteta velika jer je „urušio ugled ŽPCG kao pouzdanog prevoznika i uticao na gubitak jednog dijela putnika“.

- Sve njegove javne navode su demantovali stručni kolegijum, odbor direktora kao i mašinovođe – naveo je Zindović. Komentarišući Dragojevićev prigovor da problem nije želio da riješi u „četiri oka“, Zindović je kazao da to nije tačno. - Imali smo bar jedan razgovor kod mene u kabinetu, zbog problema u kočionom sistemu. Dragojević mi je ukazao na veoma ozbiljne probleme u ispravnost rada lokomotive i bio sam zaista ozbiljno zabrinut njegovim navodima, tada sam mu obećao da ću se pobrinuti da ljudi sa dobrim iskustvom i znanjem budu odgovarajuće vrednovani, a on je zaključio da sam mu obećao novo radno mjesto što bi se i moglo reći. Međutim, nakon što sam provjerio sve njegove navode došao sam do zaključka da nijesu istiniti i samo zbog toga nijesam ispunio svoje obećanje - pojasnio je Zindović.

Sud je zakazao naredno ročište za 25. februar, kada će biti saslušani Vojislav Andrijašević, nekadašnji direktor ŽPCG i radnik Milan Vuković. Milisavu Dragojeviću Agencija za sprečavanje korupcije dodijelila je status zviždača jer je ukazivao na nepravilnosti u radu poslovodstva Željezničkog prevoza i posljedice koje te nepravilnosti mogu izazvati po opšte dobro građana i države. 

Portal Analitika