Svijet

Tesla dijeli hiljade otkaza

Mask je naglasio da se Tesla suočava s "iznimno teškim izazovom" kako bi električna vozila i solarni proizvodi postali konkurentna alternativa tradicionalnim vozilima.

Tesla dijeli hiljade otkaza
24 sata/HinaIzvor

Proizvođač električnih automobila Tesla objavio je u petak da će ukinuti nekoliko hiljada radnih mjesta u nastojanju da smanji troškove i ostane profitabilan dok razvija proizvodnju svog ključnog proizvoda, Modela 3 sedana.

"Tesla takve rezove mora pokrenuti tokom sljedećih mjeseci, budući da ubrzava proizvodnju varijanti Modela 3 i ulaže u inženjerska poboljšanja u proizvodnji. Ne postoji drugi način“, naveo je izvršni direktor Tesle Ilon Mask u mejlu zaposlenicima na blogu kompanije.

Kompanija je saopštila da će broj stalno zaposlenih smanjiti za otprilike sedam posto, dok će od privremeno zaposlenih i zaposlenih na ugovor ostati samo oni najnužniji.

Mask je naglasio da se Tesla suočava s "iznimno teškim izazovom" kako bi električna vozila i solarni proizvodi postali konkurentna alternativa tradicionalnim vozilima i energetskim proizvodima koji se oslanjaju na fosilna goriva.

"Od maja ćemo morati isporučivati varijantu srednje klase Modela 3 na svim tržištima, budući da trebamo doprijeti do što više kupaca koji mogu priuštiti naša vozila. Štoviše, moramo nastaviti napredovati prema jeftinijim varijantama Modela 3", naglasio je Musk.

Najjeftinija verzija Teslinog modela 3 trenutno košta 44.000 dolara, a kompanija bi željela proizvesti verziju koja će stajati 35.000 dolara.

Portal Analitika