Abiznis

Godišnja inflacija 2,9 odsto

Godišnja inflacija u prošloj godini, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena (HICP), iznosila je 2,9 odsto, saopšteno je iz Monstata. 
Godišnja inflacija 2,9 odsto
Mina Izvor

Statističari su kazali da su pozitivne godišnje stope inflacije u decembru zabilježene u grupama alkoholna pića i duvan 6,3 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 2,4 odsto, hrana i bezalkoholna pića 1,8 odsto, ostala dobra i usluge 1,4 odsto, prevoz 1,3 odsto, namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 1,2 odsto, hoteli i restorani 1,1 odsto i komunikacije 0,9 odsto. 

“Negativne godišnje stope inflacije zabilježene su u grupama odjeća i obuća 1,4 odsto, rekreacija i kultura 0,8 odsto i zdravlje 0,4 odsto”, navodi se u saopštenju.

Iz Monstata su rekli da je mjesečna deflacija u decembru prošle godine iznosila 0,3 odsto, dok su potrošačke cijene u odnosu na isti mjesec 2017. bile u prosjeku više 1,5 odsto. 

“Najveći uticaj na negativnu mjesečnu stopu inflacije imali su pad cijena goriva i maziva za motorna vozila, odjeće, povrća, mesa, cipela i ostale obuće i ostalih prehrambenih proizvoda”, rekli su iz Monstata. 

Stopa rasta potrošačkih cijena u prošloj godini u odnosu na 2017, mjerena HICP-om, iznosila je 2,9 odsto. 

“Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni pad cijena zabilježen je u grupama odjeća i obuća 3,4 odsto, prevoz 2,8 odsto, rekreacija i kultura 0,2 odsto, hrana i bezalkoholna pića, alkoholna pića i duvan, namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana i komunikacije po 0,1 odsto. 

“Rast cijena zabilježen je u grupama hoteli i restorani 1,4 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva i zdravlje po 0,2 odsto i ostala dobra i usluge 0,1 odsto”, kazali su iz Monstata. 

Cijene ostalih proizvoda i usluga se, kako se zaključuje, nijesu bitnije mijenja

Portal Analitika