Abiznis

Objavljen poziv za dokapitalizaciju, nominalna cijena akcije prepolovljena

Privremena upravnica Atlas banke Tanja Terić objavila je danas u medijima Javni poziv postojećim akcionarima te banke da učestvuju u dokapitalizaciji vrijednoj 22 miliona eura kroz kupovinu 88.710 običnih akcija.
Objavljen poziv za dokapitalizaciju, nominalna cijena akcije prepolovljena
Portal AnalitikaIzvor

Privremena uprava je nominalnu vrijednost akcije banke sada procijenila na 248 eura.

Prema zvaničnim podacima sa Montenegroberze, nominalna vrijednost akcije Atlas banke prije uvođenja privremene uprave je iznosila 500 eura. U zlatno vrijeme te banke  2011. godine jedna akcija te banke je prodavana za čak 2.549 eura

Pravo na dokapitalizaciju po cijeni od 248 eura u narednih 30 dana imaju sadašnji akcionari srazmjerno procentu svog učešća.

Emisija, kako se stručno naziva dokapitalizacija banke, će se smatrati uspješnom ukoliko se u roku od 35 dana objave oglasa uplati cjelokupan iznos.

Nakon tog roka u narednih pet dana akcionari će moći kupiti sve akcije koje preostanu, bez obzira na svoj procenat učešća. Ovaj rok se računa počev od 8:00 časova 31. dana nakon objave oglasa.

Podsjetimo, ekonomski analitičar Predrag Drecun kazao je za Pobjedu da će uspjeh dokapitalizacije zavisiti od strukture depozita.

 - Ako su dominantni depoziti države, opština, građana, onda i država ima interesa da dokapitalizuje banku, ukoliko ne bude niko drugi htio. U suprotnom, nema - kazao je Drecun za Pobjedu.

Kako je dodao, ukoliko u banci prevladavaju depoziti Kneževića i povezanih lica, problematično je koliko će interesa imati drugi akcionari banke da ulože 22 miliona eura, odnosno novi investitori, ukoliko bude raspisan drugi, otvoreni krug dokapitalizacije.

Duško Knežević, za kojim će biti raspisana crvena potjernica,  preko povezanih firmi kontroliše oko 80 odsto akcija, Hipotekarna banka ima 4,6 odsto akcija, vlasnici Hipotekarne banke italijanska porodica Gorgoni preko firme Nine posjeduju 10,5 odsto, dok ostali imaju manje od pet odsto.

Ukoliko dokapitalizacija ne bude išla kako se olekuje, privremeni upravnik u narednim prodajama može i da umanjuje početnu nominalnu vrijednost akcija za po 10 odsto, s tim da ukupno umanjenje može iznositi najviše 70 odsto od početne cijene akcije.

Moratorijum na isplate deponenata trajaće do završetka dokapitalizacije.

Ukoliko Knežević ne bude učestvovao u dokapitalizaciji onda je jasno da neko drugi može postati većinski vlasnik.

Portal Analitika