Kultura

Tužilaštvo: Pretresanje stanova Ćukovića i Pejovića bilo neophodno

Pretresanje stanova bivših direktora Narodnog muzeja Crne Gore Petra Ćukovića i Pavla Pejovića je bilo neophodno, saopšteno je zvanično Pobjedi iz cetinjskog Tužilaštva.
Tužilaštvo: Pretresanje stanova Ćukovića i Pejovića bilo neophodno
PobjedaIzvor

- Osnovno državno tužilaštvo na Cetinju 24. decembra prošle godine podnijelo je cetinjskom Osnovnom sudu zahtjeve za donošenje naredbe za pretresanje stanova bivših direktora Narodnog muzeja Crne Gore Petra Ćukovića i Pavla Pejovića. Ovo je Pobjedi juče zvanično potvrđeno iz Osnovnog državnog tužilaštva na Cetinju. U odgovorima Pobjedi, koje potpisuje rukovodilac ODT Luka Martinović, navodi se da su rješenjima krivičnog vijeća Osnovnog suda u Cetinju odbijena oba zahtjeva ovog tužilaštva za donošenje naredbe za pretresanje stanova koje koriste Ćuković i Pejović.

Do odbijanja je ipak došlo, kako navode iz ODT, iako su podnijeti zahtjevi ovog tužilaštva bili u cjelosti opravdani i na zakonu zasnovani. - Predložene dokazne radnje su bile neophodne radi donošenja pravilne i zakonite odluke ovog tužioca u predmetnoj krivično-pravnoj stvari – ističe se iz Osnovnog državnog tužilaštva na Cetinju.

Pobjedi je, takođe, saopšteno da se krivični predmet, formiran u oktobru 2017. godine po prijavi podnosioca Aleksandra Berkuljana, protiv odgovornih lica u Narodnom muzeju i Ministarstvu kulture, nalazi u fazi izviđaja kod ovog tužilaštva.

Osnovno državno tužilaštvo, podsjetimo, zatražilo je pretres stanova Petra Ćukovića i Pavla Pejovića zbog sumnje da su odgovorni za nestanak vrijednih predmeta u Narodnom muzeju. Kako je u srijedu objavio portal Fos media, tužilaštvo Ćukovića sumnjiči za nesavjestan rad u službi i smatra da bi se pretresom stana mogli pronaći i nestali predmeti, ali je sud odbio takav zahtjev.

Petar Ćuković je, podsjetimo, u srijedu za Pobjedu izjavio da je zatečen i iznenađen ovom informacijom. - Neka dođu i vrše premetačinu kakvu god hoće. Ja sam tu spokojan – kazao je Ćuković. Na pitanje da li ga je ranije pozivalo Osnovno državno tužilaštvo na Cetinju, u vezi sa krivičnom prijavom Aleksandra Berkuljana, Ćuković je potvrdno odgovorio i dodao da je tužilaštvu dao „jednu izjavu koja je objektivna".

petar-cukovic

 Bivši direktor Narodnog muzeja Pavle Pejović kazao je za Pobjedu da je čitava priča o zahtjevu tužilaštva za pretresanje njegovog stana van pameti. - Nikada nijesam imao čak ni ključ od svoje kancelarije, a kamoli od čega drugoga. Jednostavno, vodeći čovjek u kući nema apsolutno nikakve veze sa muzealijama, a kamoli da sam ih ja odnosio kući. To je priča bez ikakvog osnova – rekao je Pejović.

pavle-pejovic

Berkuljan: Pretres ne bi riješio višedecenijski problem

Muzejski tehničar i podnosilac krivične prijave Aleksandar Berkuljan kazao je juče za Pobjedu da je više nego očigledno da pretres stanova ne bi riješio osnovni i višedecenijski problem u Narodnom muzeju. To su, kako je istakao, zle navike i još gora praksa zloupotrebe velikog broja neevidentiranih ili loše evidentiranih predmeta i dokumenata.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika