Crna hronika

Iza ubistva Vladimira Roganovića stoji škaljarski klan ili grupa Luke Bojovića

Iza ubistva Novljanina Vladimira Roganovića, visokopozicioniranog među "kavčanima", u Beču 22. decembra prošle godine, stoji ili škaljarski klan ili kriminalna grupa Luke Bojovića, ukazuju saznanja austrijske policije.
Iza ubistva Vladimira Roganovića stoji škaljarski klan ili grupa Luke Bojovića
Kurir/BlicIzvor

Iako se škaljarski klan povezuje sa Lukom Bojovićem, rezultati istrage u Beču ukazuju da je vjerovatno Roganovića likvidirala jedna od te dvije kriminalne grupe, ali samostalno, a ne u saradnji sa "saveznikom".

Roganović je inače likvidiran tri dana po napuštanju Crne Gore, gdje je 7. decembra pušten iz zatvora u Spužu, poslije odslužene kazne zbog nelegalnog oružja.

- Jedan od pravaca istrage je da je Roganović ubijen zbog svoje pozicije među "kavčanima", i da iza svega stoje "škaljarci". U prilog tome idu i operativna saznanja crnogorske policije da su pojedini njihovi državljani bliski škaljarskom klanu, neposredno prije likvidacije u Beču, napustili teritoriju Crne Gore i uputili se ka Evropskoj uniji. Za sada, međutim, nema dokaza koji te primorce mogu direktno povezati sa egzekucijom u prijestonici Austrije, u kojoj je povrijeđen i bjegunac od srpskog pravosuđa, Novosađanin Stefan Vilotijević - kaže izvor.

Upravo u Crnoj Gori, u Herceg Novom, u julu 2017. godine ubijen je Vladimirov stric Niko, dok su bratu Dušku, takođe u "gradu mimoza", ali tri mjeseca ranije, nepoznati bombaši ispod automobila postavili eksplozivnu napravu i on je u detonaciji ostao bez nogu. Iako ni ubistvo Roganovićevog strica nije rasvijetljeno, vjeruje se da iza oba atentata stoje "škaljarci" sa kojima "kavčani" ratuju skoro pet godina, poslije nestanka 300 kilograma kokaina u španskoj Valensiji.

S druge strane, operativna saznanja ukazuju i da je Vladimir Roganović bio povezan i sa Slobodanom Šaranovićem i njegovom kriminalnom grupom, koja je optužena za ubistvo Nikole Bojovića, i da je moguće da je Luka Bojović, koji robija u Španiji, gdje je osuđen zbog organizovanog kriminala, zbog te bliskosti odlučio da likvidira ovog Novljanina.

- Ubistvom Slobodana Šaranovića, rat između njegove kriminalne grupe i klana Luke Bojovića nije prestao. Poslije egzekucije u Budvi likvidirano je još nekoliko osoba bliskih Šaranoviću, ali i drugim osumnjičenima za ubistvo Lukinog mlađeg brata, kao što je, recimo, brat egzekutora Saše Cvetanovića, zvanog Pitbul - kaže izvor.

Luka Bojović, kao ni njegov najbliži saradnik Filip Korać, Roganoviću navodno ne mogu da oproste ni bliskost, prijateljstvo sa Aleksandrom Stankovićem, zvanim Sale Mutavi, koji je ubijen u Beogradu 13. oktobra 2016. godine.

Poslije likvidacije Stankovića, pravosnažno osuđenog za trgovinu drogom, jedan od pravaca istrage, i to možda najozbiljniji, bio je upravo ka kriminalnoj grupi Luke Bojovića i njegovoj desnoj ruci Koraću.

Navodno je ekipa Saleta Mutavog namjeravala da preuzme sve poslove Bojovićevog klana u Srbiji, ali i u inostranstvu. Interesantno je da se neposredno pjrie likvidacije Stanković, u strahu za svoju bezbjednost, požalio prijatelju Roganoviću, koji mu je poklonio blindirani "audi".

Potraga za ubicom i pomagačem

U Roganovića je pucano kada je sa Stefanom Vilotijevićem izašao iz restorana u centru Beča, gdje su bili na ručku sa jednim Beograđaninom. Uloga tog mladića još nije rasvijetljena, jer je neposredno poslije zločina ispitan i pušten, ali je sjutradan ipak uhapšen zbog, kako je saopštila bečka policija, nelogičnosti u izjavi.

Kod njega je nađen hrvatski pasoš na ime Daniel Milićević, ali je bečka policija u saradnji sa srpskom ubrzo došla do identiteta. Utvrđeno je da je putovnica originalna, ali da su podaci lažni, a on je na osnovu otisaka prstiju ubrzo identifikovan.

Portal Analitika