Svijet

Bler uvjeren: 'Sada je jasno da je odgađanje brexita neizbježno'

Odgađanje brexita sada je neizbježno, rekao je u četvrtak bivši premijer Toni Bler, nakon što su poslanici u britanskom parlamentu odbili dogovor Tereze Mej o povlačenju Velike Britanije iz Evropske unije.
Bler uvjeren: 'Sada je jasno da je odgađanje brexita neizbježno'
Agencije/HinaIzvor

- To je neizbježno, štogod da se učini ... Da sam sada u vladi, već bih razgovarao s Evropom o uslovima produžetka - rekao je Bler u radijskom intervjuu za BBC.

U isto vrijeme, čelnik Konzervativne stranke premijerke Tereze Mej, Brendon Luis, poručio je u četvrtak da Velika Britanija ne može ostati u sadašnjoj carinskoj uniji s Evropskom unijom jer je, kako je rekao, sada prioritet sklapanje međunarodnih trgovinskih dogovora nakon brexita.

Luis je kazao da će se u četvrtak sastati viši članovi vlade i Donjeg doma u pokušaju pronalaženja kompromisnog dogovora o brexitu.

No on je isključio ostanak u carinskoj uniji i drugi referendum o izlasku iz EU.

- Kao niz načela, jedna od stvari koje bismo morali moći učiniti ... jeste mogućnost međunarodnih trgovinskih dogovora, mogućnost globalne trgovine širom svijeta te nezavisna trgovinska politika, što znači da ne možemo ostati u sadašnjoj carinskoj uniji EU-a - zaključio je za radio BBC.

Portal Analitika