Kultura

Od borilačkih vještina do pucačine na Svetom Stefanu

U okviru programa koji organizuje Ambasada NR Kine, čeka nas mnogo zanimljivih naslova – od kanskih i oskarovskih dragulja, do blokbastera u kom kineski pljačkaši piju Nikšićko pivo na obali Perasta
Od borilačkih vještina do pucačine na Svetom Stefanu
Objektiv/PobjedaIzvor

Ako sinoć nijeste bili u bioskopu Sinepleks na otvaranju „Sedmice kineskog filma“, grdno ste se prevarili. Manifestacija koju, u okviru „Sedmice kineske kulture“ organizuje Ambasada NR Kine u Crnoj Gori, otvorena je projekcijom ostvarenja „Nakon potresa“ („Tang shan da di zhen“/„Aftershock“), proganjajuće drame o porodici čiju je sudbinu promijenio katastrofalni zemljotres 1976. godine u Tangšanu.

Film Šaoganga Fanga počinje Sofijinim izborom, kojim nas je u istoimenom filmu Alana Pakule ranila Meril Strip.

Nakon što je majka primorana da bira koga će spasiti, sina ili kćerku, posljedice tog izbora reflektuju se i na njen i na živote njene djece. Jer, dječak je spašen majčinom odlukom, ali za divno čudo - i djevojčica je preživjela. Priča o tome što im se dogodilo jedna je od najdirljivijih u istoriji i kineskog i svjetskog filma.

Srećom, čak i ako ste propustili „Nakon potresa“, narednih šest dana u 18 sati u Sinepleksu čeka nas mnogo zanimljivih naslova – od kanskih i oskarovskih dragulja, do novijih dramedija i blokbastera koji ima veze i sa Crnom Gorom.

 

Pakleni poslovi (2002)

Mou gaan dou/Infernal Affairs

Volite krimi-ostvarenje „Dvostruka igra“ („The Departed“, 2006) sa Leonardom Dikaprijom i Džekom Nikolsonom, koji je 2007. nagrađen Oskarom za najbolji film? Skorsezeov rimejk zasnovan je na vrhunskom, mnogo boljem kineskom originalu čiju režiju potpisuju Endru Lau (Lau Vaj-Keung) i Alan Mak. „Pakleni poslovi“, koji će biti prikazani večeras - apsolutno opravdavaju ime donoseći jednu od najnapetijih filmskih priča o (ne)ispravnim moralnim kompasima doušnika.

02-youth

Mladost (2017)

Fang hua/Youth

U petak, 18. januara na redu je drama u kojoj se, kroz intimiziranu pripovijest, prikazuju turbulentni politički događaji sedamdesetih godina u Kini. Glavna junakinja filma režisera Šaoganga Fanga priključuje se Vojnom kulturnom ansamblu u nadi da će u njemu pronaći porodicu. Nažalost, maltretiranje koje je trpjela cijelog života od majke i očuha nastavlja se i u vojsci. No, to je samo početak horora koji je čeka. U drugoj polovini, „Mladost“ postaje punokrvni ratni film koji pokazuje da ovakvi sukobi ne amputiraju samo udove, već i duh čitavih generacija. I ratnih, i onih koje tek dolaze.

03-farewell-my-concubine

Zbogom, moja konkubino (1993)

Ba wang bie ji/Farewell My Concubine

Jedini kineski film koji je nagrađen Zlatnom palmom u Kanu, biće prikazan u subotu, 19. januara. Epska drama Čena Kajgea sa briljantnim Leslijem Čungom smatra se podvižničkim djelom s debelim razlogom.

Prvo, režiser je uspio da sumira pet decenija krucijalnih društveno-političkih promjena u Kini od dvadesetih do sedamdesetih godina 20. vijeka. Njegov fascinantni ples od feudalizma, preko prelaza u komunizam i japanske okupacije, do čuvene Kulturne revolucije – ne tanji stoprocentnu pažnju ni u jednom trenutku, iako film traje čak 165 minuta.

Drugo, kao jedan od predstavnika „pete generacije kineskih režisera“ – prvih koji su odbacili propagandu i fokusirali se na „obične“ ljude – Kajge je donio dirljivu ljubavnu priču o operskim pjevačima i prostitutki.

I treće, ne i najmanje bitno, Kajge je otvorio Zapadu pogled u svijet čuvene pekinške opere, čija su kompleksnost, ljepota, filozofija („Svako pristojno ljudsko biće mora da voli operu. Nju ne slušaju samo svinje i psi.“) do tada većinom bile „skrivene“ unutar granica Kine.

04-love-is-not-blind

Ljubav nije slijepa (2011)

Shi lian 33 tian/Love Is Not Blind

Da Kinezi imaju i dramedije za filmske trke otkrićete u nedjelju, 21. januara kada je na repertoaru ostvarenje Tenga Huataoa. Film „Ljubav nije slijepa“ nije oslobođen klišea o raskidima modernih veza (napijanje, promjene frizure, prejedanje i plakanje ispred televizora), ali ima vrlo plemenitu poruku za milenijalce. Kroz priču o organizatorki vjenčanja čija je vjeridba raskinuta dobićete podsjećanje da su ego, lijenost i razmaženost najveće ubice ljubavi u 21. vijeku.

06-golden-job

Pritajeni tigar, skriveni zmaj (2000)

Wo hu cang long/Crouching Tiger, Hidden Dragon

Ang Li stvarao je najbolja djela prije nego što se proslavio filmovima van kineskog govornog područja. U ponedjeljak, 22. januara gledaćemo jedno od njih, sad već kultno, Oskarom i Zlatnim globusom nagrađeno wuxia ostvarenje „Pritajeni tigar, skriveni zmaj“.

Lijeva priča o pravdi, osveti, časti, učenici koja je nadmašila učiteljicu, filozofiji Vudang mačevalaca, ljubavi koja je ostvarena samo jednim poljupcem na smrtnoj odori – filovana je scenama borbe od kojih zastaje dah, ali i pametno skockanom dramom i živopisnim likovima koje su majstorski odigrali iskusna Mišel Jeo, čuveni Čan Jun-Fat i mlada Žang Ziji.

 

Zlatni posao (2018)

Huang jin xiong di/Golden Job

„Sedmica kineskog filma“ biće zatvorena u utorak, 22. januara vrlo simboličnim filmom. Dio visokobudžetnog akcionog ostvarenja „Zlatni posao“ u režiji Čina Kar-Loka sniman je i u Crnoj Gori u saradnji sa produkcijskom kućom Artikulacija.

Pljačkaška petorka, koja krade kamion medicinske opreme i ljekova kako bi pomogla izbjeglicama u Africi, u drugom dijelu filma, nakon što posao pođe po zlu, završava na durmitorskim putevima. Poslije mosta na Đurđevića Tari, serpentina iznad Pivskog jezera, Kotora i Perasta, gdje su se glavni junaci počastili Nikšićkim pivom, slijedi višnjica na torti – pucačina na Svetom Stefanu, gdje je zbog snimanja napravljena i vojna baza.

„Zlatni posao“ najviše će se dopasti fanovima pljačkaških kidalica kao što je „Oušnovih 11“ i bezglavih akcionih franšiza kakva je „Brzi i žestoki“. No, čak i ako imate prefinjenije nepce ne biste smjeli da ga propustite. Pokazaće vam koliko je iskorišćavanje production service segmenta filmske industrije bitno za promociju zemlje u kojoj se snima ostvarenje namijenjeno svjetskoj distribuciji. Marija IVANOVIĆ

 

Pet bonus naslova za sladokusce

 

Ako vam se dopadne „Sedmica kineskog filma“ i poželite da nastavite istraživanje ove kinematografije ili da se prisjetite njenih kultnih naslova, prilažemo malu bonus listu koja može da pomogne.

 

1. Kuća letećih bodeža (2004)

Shi mian mai fu/House of Flying Daggers

Ako želite wuxia film u kom ljubavna priča zadaje snažnije udarce od majstora borilačkih vještina, neponovljivi Džang Jimou ima nešto za vas. Pored maestralne fotografije, hiponotišućih scena borbe i katarzične muzičke teme čuvenog Šigerua Umebajašija – štrajk svih dlaka na tijelu je apsolutno zagarantovan.

 

2. Živjeti (1994)

Huo zhe/To Live

Najveći uspjeh koji su ostvarili suprug i supruga, glavni junaci kanskog bisera „Živjeti“, jeste to što su ostali živi. No, prateći ih od četrdesetih do sedamdesetih godina prošlog vijeka, kroz građanski rat, komunističku propagandu i Kulturnu revoluciju u Kini, režiser Džang Jimou ubijedio nas je kako je to ipak - najveći podvig od svih.

 

3. Raspoloženi za ljubav (2000)

 Fa yeung nin wa/In the Mood for Love

Umebajašijeva kompozicija obesmrtila je i film „Raspoloženi za ljubav“ u režiji Vonga Kar-Vaja. Kobni opušak cigarete sa tragom karmina i tajna prošaputana, pa zapečaćena blatom u ruševinama drevnog Angor Vata – slomiće vas u komade. I sastaviti kao bolju, ponizniju osobu.

 

4. 2046 (2004)

Nezvanični nastavak filma „Raspoloženi za ljubav“ poslastica je za sve ljubitelje sedme umjetnosti koja odbija da bude rob tradicionalnog pripovijedanja. Kar-Vajeva romantična drama uvjeriće vas da biste, uprkos svim prigovorima protiv života, ipak odbili da se ukrcate u voz koji vodi do mitskog mjesta koje je lišeno boli.

 

5. Žuta zemlja (1984)

Huang tu di/Yellow Earth

Kroz priču o vojniku, koji dobija zadatak da živi u malom kineskom selu kako bi zabilježio najljepše narodne pjesme i predao ih partiji, režiser Čen Kajge demistifikovao je sve kontradikcije i komunističke i svake druge ideologije.

 

FOTO: imdb.com / pinterest.com

Portal Analitika