Društvo

Počela sječa čempresa u Baru

Sječa čempresa u dvorištu Gimnazije Niko Rolović u Baru, na lokaciji gdje je planirana izgradnja vrtića, počela je jutros, piše portal Jedro.
Počela sječa čempresa u Baru
Portal AnalitikaIzvor

Radnici su rano jutros posjekli tridesetak čempresa. Na budućem gradilištu je policija, a već se okupljaju i građani koji su, podsjetimo, protestovali od polovine oktobra, tvrdeći da je izgradnja vrtića na toj lokaciji protivzakonita.

Kamen temeljac za izgradnju vrtića u Baru, vrijednog oko 2,5 miliona eura, postavljen je 15. oktobra. Toga dana počela su negodovanja srednjoškolaca, a nekoliko dana kasnije i protesti Grupe građana, kako bi se zaustavila sječa oko 80 stabala čempresa, koja se nalaze između zgrada gimnazije i osnove škole u samom srcu grada.

Predstavnici građanske Inicijative iz Bara, 20. decembra, podnijeli su tužbu Upravnom sudu kojom traže ukidanje Rješenja Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) kojim je izdata građevinska dozvola za izgradnju vrtića i jaslica.

Grupa građana od početka je bila jasna-jesu za izgradnju vrtića, ali na drugoj lokaciji, jesu za izgradnju vrtića, ali ne da učenici dvije škole ostanu bez školskog dvorišta.

Iz građanske Inicijative saopšteno je da je u tužbi ukazano na nezakonitosti spornog rješenja koje se odnose na povrede pravila upravnog postupka, pogrešnog i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primjene materijalnog prava, o čemu su, kako su kazali, dostavili dokaze.

Na osnovu dokumentacije koju su dobili od MORT-a i opštine, ukazali su da je građevinska dozvola donijeta na osnovu, kako ocjenjuju, nevalidnih i neadekvatnih dokumenata.

Portal Analitika