Region

Vulin zahvaljuje KFOR-u, a kritikuje Crnu Goru zbog vojnika na Kosovu

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin zahvalio se juče zemljama članicama NATO-a na očuvanju mira na Kosovu, iako je prethodno kritikovao odluku Crne Gore da se priključi misiji KFOR-a, ocjenjujući je ,,neprijateljskom misijom”.
Vulin zahvaljuje KFOR-u, a kritikuje Crnu Goru  zbog vojnika na Kosovu
Pobjeda/srpski medijiIzvor

- Sve zemlje koje čine KFOR i one koje su u NATO i one koje nijesu i one koje su izašle i one koje će ući, zaslužuju našu zahvalnost. Mi imamo svoje nesuglasice sa KFOR-om, ali smo uvijek svjesni da je KFOR jedina međunarodno priznata oružna sila u skladu sa Rezolucijom 1244. Od KFOR-a zato očekujemo da bude statusno neutralan, da se čvrsto drži svog mandata koji mu je dat Rezolucijom 1244, da obezbijedi mir i sigurnost za sve koji žive na prostoru Kosova - kazao je Vulin na prijemu organizovanom povodom 12. godišnjice rada NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu.

Vulin je prošle godine tražio da Crna Gora ne šalje oficire na Kosovo jer o tome nije pitala Srbiju. Tim potezom Crna Gora će, smatrao je ministar odbrane Srbije, ugroziti odnose sa Srbijom, kao i stabilnost Balkana.

Nasuprot Vulinu, iz NATO-a su više puta ponovili da će upućivanje dvojice oficira Vojske Crne Gore u misiju KFORa na Kosovu doprinijeti stabilnosti i bezbjednosti regiona. Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, na prijemu organizovanom povodom 12. godišnjice rada NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu, takođe je podržao misiju KFOR na Kosovu.

On je kazao da misija ostaje jedina legalna i legitimna vojna formacija i bitan garant sprovođenja Briselskog sporazuma i praktično jedini garant bezbjednosti i opstanka Srba, njihove imovine, vjerske i kulturne baštine na Kosovu.

Portal Analitika