Svijet

Erdogan: Potrebno je revidirati Dejtonski sporazum

Dejtonski sporazum obavezno treba revidirati jer je postalo jasno da u dosadašnjem periodu nije uspio da donese rješenje za budućnost Bosne i Hercegovine, poručio je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan.
Erdogan: Potrebno je revidirati Dejtonski sporazum
Portal AnalitikaIzvor

Erdogan je o Dejtonskom sporazumu govorio na konferenciji za novinare poslije sastanka u Ankari sa hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, javlja agencija Anadolija.

Turska agencija na sajtu prenosi da je s tim u vezi, Erdogan rekao da je potrebno aktivno uključenje UN u vezi sa BiH i Dejtonskim mirovnim sporazumom, odnosno njegovom revizijom.

Navodi se da je Erdogan, između ostalog, govorio o izboru Željka Komšića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda, na izborima održanim prošlog oktobra.

Anadolija navodi da je to tema o kojoj je zvanični Zagreb izrazio nezadovoljstvo i prenio je čak i u Evropski parlament.

“Poštujemo izbornu volju građana BiH i želim da naglasim značaj zajedništva svih naroda u ovoj zemlji”, poručio je Erdogan.

Navodi se da je turski predsjednik dodao da narodi u BiH jedni druge treba da gledaju očima mira, kao i da im njegova zemlja u tome pomaže.

Anadolija navodi da je turski predsjednik govorio i o trilaterali Turska-BiH-Hrvatska i kazao kako će o ovoj trilaterali biti moguće detaljnije govoriti nakon što bude formirana vlast u BiH.

Portal Analitika