Region

Zeri: Moguće ukidanje taksi narednih dana

Stopostotno uvećane takse na proizvode iz Srbije i BiH mogle bi biti ukinute za nekoliko dana, piše prištinski "Zeri onlajn", pozivajući se na svoje izvore, koji tvrde da je vlada Ramuša Haradnaja pokrenula "taktičko" povlačenje.
Zeri: Moguće ukidanje taksi narednih dana
RTSIzvor

Prema istom izvoru iz vladajuće koalicije, Haradinaj je međunarodnim partnerima rekao da, ako oni mogu da garantuju da će Srbija priznati kosovsku nezavisnost, on može odmah da povuče odluku o taksama.

To isto je Haradinaj rekao i juče na konferenciji za novinare, kada je potvrdio da je dobio upozorenje SAD zbog taksi i potvrdio da neće ići ni ove godine na Molitveni doručak, jer mu je odbijen zahtjev za dobijanje američke vize.

Zeri navodi da je nakon upozorenja SAD, Haradinaj "počeo da se povlači".

Istovremeno, prištinski analitičari upozoravau da bi institucionalni lideri trebalo da budu oprezni u retorici, nakon što je Amerika poslala zahtjev za ukidanje nametnutih taksi Srbiji i BiH.

Poput Evropske unije (EU) i Sjedinjene Države (SAD) u posljednjih nekoliko dana zatražile su od kosovskih institucija da što je prije moguće uklone 100 odsto uvćane takse na poljoprivredne proizvode iz Srbije.

Portal konstatuje da vlada u vezi sa ukidanjem taksi i vraćanjem njihovog nivoa na staro još nije donijela nikakvu odluku, a Haradinaj je juče novinarima rekao da, ako Srbija ne prizna kosovsku nezavisnost, ta mjera će ostati na snazi 2022. godine.

S obzirom na to da su uvećane takse već uticale na to da Haradinaj ne dobije vizu za Ameriku, poznavaoci prilika, navodi Zeri, procjenjuju da takva kretanja mogu ozbiljno da naruše odnose Prištine sa SAD.

Portal Analitika