Region

Valentin Ćorić od danas na slobodi

Valentin Ćorić, jedan od šestorice Hrvata iz BiH koje je Haški sud osudio za zločine nad Bošnjacima 90-tih godina, danas će biti pušten na uslovnu slobodu nakon što je odslužio dvije trećine kazne.
Večernji
Večernji
Agencije, HinaIzvor

Haški tribunal je donio odluku o Ćorićevom puštanju i on će avionom iz Amsterdama u 13.30 sletjeti u vazdušnu luku u Zagrebu, rekao je Hini izvor blizak Čorićevoj obrani.

Nakon što je krajem 2017. osuđen na 16 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije HVO je ostao u sudskom pritvoru u Ševeningenu i nije bio upućen na izdržavanja kazne u neku treću državu.

"Međunarodni mehanizam za krivične sudove, nasljednik Haškog suda, odluku o Ćorićevom puštanju na slobodu trebalo bi da objavi danas", rekao je izvor.

Haški sud osudio je na ukupno 111 godina zatvora šestoricu bivših funkcionera Herceg Bosne zbog zločina počinjenih nad Bošnjacima 1993. i 1994. tokom rata u BiH.

Krivima je proglasio premijera Jadranka Prlića, ministra obrane Brunu Stojića, načelnike Glavnog štaba HVO generala Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića te zapovjednika Vojne policije HVO Valentina Ćorića i voditelja Kancelarije za zarobljeničke centre Berka Pušića.

Sud je utvrdio i postojanje udruženog zločinačkog poduhvata u koji su bili uključeni i hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ministar odbrane Gojko Šušak te načelnik Glavnog štaba Hrvatske vojske Janko Bobetko s ciljem etničkog čišćenja nehrvata i pripajanja dijela teritorija BiH Hrvatskoj.

Na izricanju presude Slobodan Praljak ispio je otrov i preminuo od posljedica trovanja cijankalijumom.

Predstavnici odbrana razmatraju mogućnost revizije presude pred UN koji su bili i utemeljivači suda u Hagu.

Portal Analitika