Crna hronika

,,Operacija Irak“: Specijalne veze Asada i Šaviva

Bivši operativac CIA Džozef Asad i njegova supruga Mišel Rigbi Asad, takođe bivša agentica američke tajne službe, dobili su svojevremeno specijalno priznanje administracije u Vašingtonu zbog zasluga u akciji izvlačenja i preseljenja iz Iraka 149 hrišćana koji su petnaestak mjeseci bili u svojevrsnom obruču ISIL-a, strahujući da će svi biti pobijeni. 
,,Operacija Irak“: Specijalne veze Asada i Šaviva
Nova PobjedaIzvor

Američka televizijska kuća ABC je emitovala više priloga o bračnom paru Asad i njihovoj humanitarnoj akciji spašavanja hrišćana iz grada Erbila u sjevernom Iraku, kao i o naporima da se ta grupa nevoljnika premjesti u Evropu.

U obilju informacija o humanitarnoj akciji, ostala je sakrivena jedna koja može imati značaja za rasvjetljavanje slučaja pokušaja terorizma 2016. godine u Crnoj Gori.

Ispostavilo se da je Džozef Asad, kako navodi ABC, u akciju izvlačenja hrišćana iz Iraka uključio i ,,svog starog prijatelja Arona Šaviva“ koji je uspio, preko svojih političkih veza u Evropi, da izdejstvuje da jedan dio tih ljudi se kao izbjeglice smjeste u - Slovačkoj.

- Ne bi bilo evakuacije i premještaja bez Vaše sposobnosti da nam se otvore vrata - direktno se zahvalio Aronu Šavivu sveštenik Daglas Al Bazi septembra 2015. godine.

Podatak da je bivši operativac CIA Džozef Asad potražio logističku podršku za evakuaciju ugroženih od svog starog druga, stručnjaka za marketing Arona Šaviva, ukazuje da je prijateljstvo učvršćeno godinama u raznim akcijama.

Ne samo humanitarnog tipa, što pokazuje i slučaj ,,državnog udara“ u Crnoj Gori.

Portal Analitika