Društvo

HRA: Ponovno odlučivanje o kršenju prava LGBT osoba nije djelotvorna pravna zaštita

Posle odluke Ustavnog suda iz septembra prošle godine o tome da je zabranom skupa u Nikšiću 2015. godine prekršeno pravo na mirno okupljanje članovima organizacija LGBT Forum Progres i Hiperion, Vrhovni sud je ponovo odlučivao o zabrani skupa.
HRA: Ponovno odlučivanje o kršenju prava LGBT osoba nije djelotvorna pravna zaštita
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Akcije za ljudska prava (H, iako je ovog puta prihvatio argumentaciju tužilaca koju je potvrdio Ustavni sud, Vrhovni sud je ukinuo odluku Upravnog suda kojom je podržana zabrana skupa i predmet vratio tom sudu na ponovno odlučivanje, iako je mogao da odluku preinači i trajno okonča ovaj sudski proces koji je već predugo trajao.

U ovom predmetu je Akcija za ljudska prava zastupala LGBT Forum Progres i Hiperion, organizatore planiranog skupa u Nikšiću koji je policija zabranila.

“Očekivali smo da Vrhovni sud preinači odluku Upravnog suda i tako okonča ovaj postupak u kome je Ustavni sud već utvrdio da Uprava policije, MUP, Upravni sud i Vrhovni sud nisu postupali u skladu s evropskim standardom slobode okupljanja. Ukidanje odluka i vraćanje na ponovno odlučivanje o pravnom pitanju koje je riješeno odlukom Ustavnog suda, i koju je prihvatio Vrhovni sud, znači da se konačno ostvarivanje prava tužilaca i dalje bespotrebno odugovlači i dovodi u pitanje. Ovaj slučaj je već pokazao da je pravna zaštita prava na mirno okupljanje u Crnoj Gori neefikasna i da nije u skladu s evropskim standardom koji traži da se o zabrani skupa hitno odluči do planiranog događaja”, ističe Tea Gorjanc-Prelević, izvršna direktorica Akcije za ljudska prava.Bojana Jokić, LGBT Forum Progres podsjeća da je od dana zabrane skupa u Nikšiću, čime je nama organizatorima povrijeđena sloboda okupljanja, do danas prošlo više od pune tri godine.

“I sada, umjesto da Vrhovni sud završi konačno taj postupak, to se ponovo odlaže i čini neizvjesnim. Ono što se ovim ukidanjem i ponovnim odlučivanjem svakako ne može postići jeste da se nama vrate tri godine čekanja da ostvarimo pravo na mirno okupljanje za zaštitu prava LGBT osoba u Nikšiću. U krajnjem, Uprava policije ne može sad da odluči da nam odobri da održimo skup 2015. godine kad smo ga planirali, pa se postupanje i Vrhovnog suda u tom pravcu čini besmislenim”, kazala je Jokić.

Podsjećaju da je Ustavni sud Crne Gore 24.9.2018. utvrdio da je zabranom održavanja skupa u Nikšiću iz bezbjednosnih razloga, zbog prijetnji navijača i Komunističke partije, podnosiocima ustavne žalbe, organizacijama LGBT Forum Progres i Hiperion, povrijeđena sloboda mirnog okupljanja, garantovana članom 52 Ustava Crne Gore, članom 11 Evropske konvencije o ljudskim pravima i članom 21 Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima.

Ustavni sud nije prihvatio stav Vrhovnog suda Crne Gore o tome da država u ovom slučaju ima ”široko polje slobodne procjene” da zabrani skup, već je zaključio da zabrana nije bila nužna u demokratskom društvu i da grupama koje prijete nasiljem ne smije biti dozvoljeno da uguše slobodu mirnog okupljanja.

Portal Analitika