Politika

Srbija je glavni uzrok nestabilnosti regiona

Pogledajte samo kakve odnose srpske vlasti imaju sa svojim susjedima. Ni sa jednim od susjeda ti odnosi nijesu zadovoljavajući. Srpska vlast mora da se upita zašto je tako. Neće biti da je Beograd baš u svemu u pravu kako tvrdi zvanična propaganda. Prije bi se reklo je upravo suprotno - kaže David
Srbija je glavni uzrok nestabilnosti regiona
PobjedaIzvor

Neki u Srbiji još ne mogu da shvate i pomire se sa tim da je Crna Gora nezavisna država kaže u intervjuu Pobjedi ugledni beogradski književnik Filip David. Ističe da u Srbiji postoji duboki nesklad između stvarnog života i političke propagande.

POBJEDA: Ko kvari odnose između Srbije i Crne Gore?

DAVID: Kakvi će odnosi biti, mnogo više zavisi od Srbije nego od Crne Gore. Srbija je, mora se to reći, sa nizom svojih nerešenih unutrašnjih i spoljnih pitanja, glavni uzrok nestabilnosti ovog našeg dela sveta. Pogledajte samo kakve odnose srpske vlasti imaju sa svojim susedima. Ni sa jednim od suseda ti odnosi nisu zadovoljavajući. Srpska vlast mora da se upita zašto je tako. Neće biti da je Srbija baš u svemu u pravu, kako tvrdi zvanična propaganda. Pre bi se reklo je upravo suprotno.

POBJEDA: Ljudi u Srbiji žive u duploj stvarnosti: stalno se objavljuju podaci o našem nevjerovatnom ekonomskom uspjehu, a istovremeno se povećava broj onih koji odlaze ili žele da odu npr. u Njemačku tragajući za boljim životom. Šta je realnost?

DAVID: Kod nas postoji duboki nesklad između onoga što je stvarnost i slike koja se stvara o toj stvarnosti. Nesklad između stvarnog života i političke propagande. Pod uticajem kontrolisanih medija i političke demagogije dobar deo naroda više veruje lažima i poluistinama nego sopstvenim očima. U tom pogledu situacija se nije bitno izmenila u odnosu na devedesete godine, matrica je ista, obmane su slične. Kako se može govoriti o nekom značajnom poboljšanju standarda kad većina stanovnika Srbije ima mizerne plate, a preko milion penzionera prima mizerne penzije. Ono što posebno zabrinjava nije samo ta materijalna beda, nego to što pod ruku sa njom ide ogromna količina korupcije, ostrašćenosti, primitivizma i prostakluka.

POBJEDA: Svakodnevno smo zatrpani podacima ne onim što se događa nego onim što političari žele da vide. Mediji ne rade u javnom interesu, izloženi smo strašnoj propagandi i sve češće čujemo da ovako nije bilo ni 90-ih godina prošlog vijeka. Zašto smo ponovo došli u situaciju da na ulici moramo da se borimo za istinu?

DAVID: I dalje živimo u državi koja je daleko od toga da bude demokratska. Ne postoje uređene institucije. Vlast ne garantuje punu ravnopravnost i sigurnost svim svojim stanovnicima. Opet smo uhvaćeni u opasnu i mračnu zamku partijske države gde je sve podređeno partijskoj istini i partijskoj pravdi. A tu onda nema ni istine ni pravde.

POBJEDA: Svaka vlast se nekako najviše bavi rješenjem Kosova, ali do tog rješenja još niko nije došao. Kada ćemo prestati da budemo zarobljenici Kosova?

DAVID: Postoji samo jedno logično i prihvatljivo rešenje: priznanje nezavisnosti Kosova uz obavezu kosovskih vlasti da garantuje povratak izbeglih i njihovu sigurnost, ravnopravnost svih stanovnika Kosova i očuvanje srpskog kulturnog nasleđa. ,,Zamrznuti odnos“ znači stanje na ivici ratnog sukoba koji može izbiti svakog časa ako neka od velikih sila to zaželi. Licemerje naših patriota i rodoljublja ogleda se upravo u tome da su spremni da žrtvuju i sopstveni narod poglašavajući svaki dogovor izdajstvom. Priznanje nezavisnosti Kosova svakako bi ubrzalo ulazak obe države - i Srbije i Kosova u Evropsku uniju i dovelo do dugo željene stabilnosti u regionu. Odugovlačenje ili izbegavanje dogovora sve više komplikuje ionako komplikovanu situaciju. Opšte je poznato da je ne tako davno srpska politika uglavnom radila u korist svoje štete, odbijala dobra i pravovremena rešenja da bi na kraju morala da prihvati ona najnepovoljnija.

POBJEDA: Srpska pravoslavna crkva i Rusija su prisutne kada se radi o rješenju problema za koje vlast nije u stanju da donese konačnu odluku. Dokle može da traje to pozivanje na crkvu i uplitanje crkve u svjetovne stvari?

DAVID: U svojoj studiji ,,Vera i nacija“ ugledni srpski teolog Vladeta Jerotić piše kako je vera iznad nacije, a da je izdizanje nacije iznad vere opasan oblik blasfemije. U praksi je očevidno drugačije. Crkva stalno i neumereno deli političke lekcije, svađa narode, bavi se državnim i političkim, a mnogo manje duhovnim problemima. I umesto da deluje pomirljivo i doprinese razumevanju i smirivanju, raspiruje žestoke nacionalističke strasti koje vode netoleranciji i opasnim sukobima.

POBJEDA: Koji nas ključni događaji očekuju u 2019. godini?

DAVID: Nažalost, ne očekujem ništo epohalno u pozitivnom smislu. Poznati ekonomisti ukazuju na opasnost nove velike ekonomske krize, možda najveće u novijoj istoriji čovečanstva. Biće dobro ako se to ipak ne dogodi, biće dobro ako se lokalni sukobi ne pretvore u globalne, ako se nađe neko rešenje za migrantsku krizu. Mnogo toga ,,ako“. Samo da ne bude gore, ako već ne može bolje.

Portal Analitika