Kultura

Petnaest obećavajućih serija 2019.

Stiv Bušemi kao džangrizavi Bog koji želi da smrvi Zemlju? Idris Elba u ulozi boemskog di-džeja? Džon Torturo u cipelama Vilijama od Baskervila? O, da. Biće ovo dobra godina.
Petnaest obećavajućih serija 2019.
ObjektivIzvor

Godinu 2018. obilježile su velike završnice odličnih serijala kao što su „The Americans“ i „Daredevil“, zrele sezone veterana kakav je „BoJack Horseman“, ali i fenomenalni brucoški projekti koji su sa lakoćom hipnotisali gledaoce ispred malih ekrana. Između ostalih, dobili smo remek-djelo „Sharp Objects“, obećavajuću komediju „The Kominsky Method“ sa Majklom Daglasom i Alanom Arkinom i subverzivni, politički angažovani „The Random Acts of Violence“.

Sudeći po već najavljenim projektima, ni 2019. ne bi trebalo mnogo da odstupi od televizijske prethodnice. I ove godine noćnu stražu na malim ekranima čuvaće brojni debitanti i veterani povratnici kao što su „Game of Thrones“, „Veep“ i „True Detective“. A evo i 15 novajlija koji bi na neki način mogli da obilježe 2019.

Miracle Workers

U TBS komediji Sajmona Riča, Stiv Bušemi igra džangrizavog Boga koji, smoren našim kuknjavama i žalopojkama, želi da smrvi Zemlju. Danijel Redklif je nebitni anđelčić zadužen za sortiranje molitvi, ali daje sve od sebe da smiri šefa i sačuva nam glave. Zar je potrebno dodati još nešto? Već smo zaokružili 12. februar crvenim markerom.

Turn Up Charlie

Netfliksova komedija prati Čarlija, di-džeja koji se bori da uspije na sceni, čiji bezbrižni, brucoški život remeti nenadana obaveza: da bejbisituje problematičnu tinejdž kćerku slavnog najboljeg prijatelja. Zaplet ne zvuči kao nešto novo, ali kada glavnog junaka glumi Idris Elba, gledanje postaje obavezno.

serija

Watchmen

Davno li bješe ona 2009. kada je Zek Snajder režirao „Watchmen“, jedan od najboljih superherojskih filmova svih vremena... I onda se okrenuo nekim mnogo tupavijim projektima. Snajder je ispao iz kombinacije da uradi istoimenu seriju sa televizijom HBO, ali to je odlična stvar – jer dobili smo Dejvida Lindelova, kreatora sjajnog serijala „The Leftovers“. Kad na njegovu režiju i pisanje dodate lica Dona Džonsona, Džeremija Ajronsa i Tima Blejka Nelsona, kao i muziku Trenta Reznora i Atikusa Rosa – trema već počinje da drma, iako je premijera zakazana tek za 27. decembar.

Fosse/Verdon

Televizijska mreža FX donosi jednu od najiščekivanijih mini-serija godine: intimnu priču o romantičnoj vezi i stvaralačkoj saradnji čuvenog režisera i koreografa Boba Fosa i Gven Verdon, jedne od najboljih brodvejskih plesačica svih vremena. Glave uloge igraju Sem Rokvel (!) i Mišel Vilijams, a emitovanje počinje u aprilu.

serija2

Black Monday

U ponedjeljak, 19. oktobra 1987. godine dogodio se najveći krah berze u istoriji Volstrita. Šoutajmova serija donosi odgovor na pitanje ko je izazvao „crni ponedjeljak“ i kakve on veze ima sa lamborgini limuzinom – i rođendanom Dona Henlija iz kultne grupe Eagles. Glumce predvode sjajni Don Čidl i šarmantni Endrju Ranelis, najpoznatiji po HBO komediji „Girls“. Premijera? Već 21. januara!

Our Planet

Sve što je potrebno da znate o Netfliksovom „odgovoru“ na BBC „Planet Earth“ jeste da i „Our Planet“ ima Dejvida Atenboroua. Osam jednočasovnih epizoda biće dostupno 5. aprila, na radost svih zaljubljenika u dokumentarce o prirodi i baršunasti glas čuvenog Britanca.

The Politician

Netfliksova nova politička drama povjerena je iskusnom Rajanu Marfiju, koji stoji iza blistavih projekata „Feud“, „Pose“ i „American Horror Story“. Glave uloge povjerene su Benu Platu, Džesiki Lang i Gvinet Paltrou.

Chernobyl

Džared Haris stvarno mnogo voli projekte u kojima mu život visi o koncu. Poslije sjajnog prošlogodišnjeg TV horora „The Terror“ upleo je prste u koprodukciju TV HBO i Sky Atlantic u čijem je fokusu najgora katastrofa u istoriji civilizacije, koja je izazvana ljudskom greškom. Mini-serija podijeljena na pet epizoda donijeće priče o herojima koji su se žrtvovali da sačuvaju Evropu poslije eksplozije u nuklearnoj elektrani 1986. godine u Ukrajnini. Pored Harisa, glavne uloge tumače ništa manje ubjedljivi Stelan Skarsgard i Ema Votson.

The Witcher

Dugo očekivana adaptacija kultne sage o Vješcu čuvenog Andžeja Sapakovskog stiže na Netfliks u drugoj polovini godine. I dalje je teško povjerovati da je glavna rola povjerena Henriju Kavilu, ali ni to ne bi trebalo da umanji entuzijazam fanova jednog od najboljih fantazijskih književnih serijala svih vremena.

What We Do in The Shadows

Ako ste gledali istoimeni mokumentarni film iz 2013. u režiji neponovljivog šarmera Taike Vaititija, nemamo što da vam objašnjavamo. Ako nijeste, požurite, sram vas bilo!

serija6

Good Omens

Konačno! Adaptacija knjige Nila Gejmana i Terija Pračeta stiže na FX sredinom godine. Glumačku ekipu predvode Dejvid Tenant u ulozi kultnog demona Kroulija i Majkl Šin kao anđeo Azirafal, a kreator, scenarista i koproducent Gejman (!) obezbijedio je rolu i za Džona Hama, zvijezdu „Mad Men“. Kad na to dodate činjenicu da je Frensis Mekdormand naratorka priče, malo je reći da serijal opravdava svoje ime – „Dobra predskazanja“.

Snowpiercer

Bong Džun-ho nije kreator serije koja je zasnovana na njegovom odličnom istoimenom filmu iz 2013. i francuskoj noveli „Le Transperceneige“, ali jeste jedan od producenata. Može li to da nam garantuje da adaptacija, koju potpisuju Džoš Fridman i Graem Manson, neće da omane? Možda. Vidjećemo kada „Snowpiercer“ stigne na TNT, ako u međuvremenu ne dođe do ko zna kojeg odlaganja zbog poteškoća u produkciji.

Catch-22

Adaptacija hit romana Džozefa Helera, scenario Luka Dejvisa (nominovan za Oskara za „Lion“) i Dejvida Mičoda („Animal Kingdom“), režija Džordža Klunija, gluma Klunija i Hjua Lorija... Računajte na nas!

The Name of the Rose

Nova adaptacija klasika Umberta Eka stiže na Rai 1 u prvom kvartalu godine. Džon Torturo kao Vilijam od Baskervila? O, da. Umberto Eko se smješka negdje na nebesima.

serija3

The Twilight Zone

Obično kad čujete da će kultna serija, ona-koja-se-ne-bi-smjela-dirati, da dobije rimejk, dođe vam da slomite sve oko sebe. No, u slučaju „Zone sumraka“, jedno ime obećava. Džordan Pil uskočio je u producentske cipele, a šuška se i da će režirati nekoliko epizoda, uključujući premijernu. Dobro se držite. U tom slučaju dobićemo mnogo horora uz prstohvat odličnih socijalnih komentara, baš kao u Pilovom debiju „Get Out“. M. I.

 

Vatreni povratnici

 

Znamo, znamo: ludačko iščekivanje posljednje sezone serije „Game of Thrones“ drma planetu od sekunde kada je sedma završena, ali HBO hit nije jedini vatreni povratnik kom se radujemo ove godine. Na našoj mini-listi serijala koje čekamo sa najvećim nestrpljenjem ona je tek na osmoj poziciji!

 

1. True Detective (S03)

Dvije riječi: Maheršala Ali! Uzbuđenje uoči 14. januara kada počinje emitovanje treće sezone pojačavaju i odlične recenzije. Svjetski kritičari tvrde da je nova instalacija sve što smo željeli nakon sjajne prve, poslije koje je uslijedila razočaravajuća druga sezona.

 

2. The New Pope (S02)

Druga sezona serije „The Young Pope“ nevjerovatnog Paola Sorentina i dalje je pod velom misterije. Poznat je samo novi naziv „The New Pope“ i da se glumačkoj ekipi priključio Džon Malkovič. Umiremo!

 

3. Big Little Lies (S02)

Stara ekipa sa Nikol Kidman na čelu vraća se pojačana jednom i jedinom – Meril Strip. Od druge sezone serije Žan-Marka Valija očekujemo isto što i od prethodne: čistu genijalnost.

 

4. Rick and Morty (S04)

Zvanično je, Morti. Još 70 avantura, Morti. Ti i ja. Još 70, Morti. Wubba lubba dub dub! Još ne znamo kada će četvrta sezona sletjeti na Adult Swim, ali ne sumnjamo da će biti nezaboravna.

 

5. Mindhunter (S02)

Dejmon Heriman upada u Finčerov vrli projekat u ulozi Čarlsa Mensona. Nevjerovali ili da, istu rolu odigraće i u Tarantinovom filmu „Once Upon a Time in Hollywood“. Slučajnost? Možda. Svemir ima neke svoje načine da radi i za nas i za velike majstore.

        

6. Peaky Blinders (S05)

Peta sezona šelbijevštine stiže na drugi kanal televizije BBC u toku godine. Dok grizemo nokte iščekujući tačan datum premijere, tješimo se činjenicom da je Stiven Najt dobio zeleno svjetlo da osmisli još dvije sezone. Jes!

 

7. Black Mirror (S05)

Premijera pete sezone pomjerena je za drugu polovinu godine zbog zavrzlama u kojima se Čarli Bruker našao dok je pripremao interaktivni film „Bandersnatch“. Budući da je prethodna instalacija iznevjerila očekivanja fanova, ne škodi da čekanje malo potraje. Sezone urađene prije Netfliksa znatno su bolje najviše zbog toga što je imao mnogo više vremena na raspologanju.

 

8. Game of Thrones (S08)

U aprilu, haos može da počne!

 

9. Stranger Things (S03)

Najslađi klinci u svim multiverzumima vraćaju se 4. jula. Još nije poznato sa kakvim će se novim izazovima suočiti Eleven i dječaci, ali braća Dafer nagovijestila su da ih čeka velika, velika avantura.

 

10. Westworld (S03)

Nijedna televizija ne muči gledaoce dugim čekanjima kao HBO, ali kada stigne nova porcija epizoda, postane jasno zbog čega je moralo da se „posti“ toliko dugo. „Westworld“ stiže sredinom godine da nam dobro uposli moždane vijuge.

 

FOTO: imdb.com / screenshot / tvtime.com / tvline.com

Portal Analitika