Region

Mickoski: Ime Makedonije se ne mijenja dugmetom i olovkom

Lider najveće makedonske opozicione stranke VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, poručio je premijeru Zoranu Zaevu da će se svako ko je krenuo protiv naroda suočiti s narodom.
Foto: Robert Atanasovski
Foto: Robert Atanasovski
Portal AnalitikaIzvor

On je poručio i da svi treba da budu ujedinjeni u zahtjevima za odbranu identiteta naroda i države i pozvao je na sabornost i političku desnicu i ljevicu i centar, kao i pravoslavce, katolike, muslimane i ateiste, jer kako je rekao, jedino tako može da se spriječi razjedinjavanje.

"Oni ne znaju da se ime dugmetom i papirom hartije ne mijenja, to je ono što smo bili i što ćemo biti. Svako ko je krenuo protiv naroda suočiće se sa narodom. Makedonski narod osjeća unutrašnji bol zbog onoga što rade sa imenom i identitetom. Cilj im je da slome kičmu makedonskog naroda", rekao je Mickoski obraćajući se svojim pristalicama i građanima okupljenim ispred Sobranja.

"Zaev samo tako neće uspjeti da sprovede sve izdaje", poručio je Mickoski.

Sjednica makedonskog Sobranja odložena je za sjutra u podne, a u međuvremenu će premijer Zaev nastaviti sastanke sa albanskom strankom BESA kako bi izdejstvovao neophodnu većinu.

Nezvanično, kako prenose mediji u Makedoniji, jedan od predloga koji bi mogao biti "prihvatljiv" za albansku stranku jeste da u dokumentima na albanskom jeziku umjesto "makedonski" piše "iz Makedonije", ali to je neprihvatljivo nezavisnim poslanicima opozicione VMRO-DPMNE, kojih je osam, a bez čijih glasova nije moguće obezbijediti dvotrećinsku većinu.

Portal Analitika