Svijet

Snijeg donio nevolje Austriji, Njemačkoj, odnio 15 života u Evropi

Najmanje 15 osoba je poginulo u nevremenu u Evropi u prethodnih sedam dana, a najteže stanje je u Alpima. Austrijski zvaničnici podigli su upozorenje na lavine na najviši mogući nivo u nekoliko regiona, a oko 350 stanovnika njemačke pokrajine Bavarske je zatrpano snijegom.
Snijeg donio nevolje Austriji, Njemačkoj, odnio 15 života u Evropi
Portal AnalitikaIzvor

U pojedinim djelovima Austrije i na jugu Njemačke i dalje su zatvorene škole, a nekoliko autoputeva je blokirano. Spasioci na kamionima pokušavaju da dostave hranu zavijanim zajednicama u Bavarskoj.

Austrijski mediji prenijeli su da je jedan učitelj poginuo dok se skijao, kada je pao i propao.

U Štajerskoj je opasnost od lavina podignuta na najveći, peti nivo.

"Sitacija u ovom trenutku nije dobra. Vjetar se pojačava, snijeg još pada neprekidno već treći dan. Na pojedinim mjestima je dubok 3,5 metara. Pri tome je vlažan i težak", kaže jedan mještanin.

Na autoputu A12 u Austriji zbog velike količine snijega saobraćaj se odvija vrlo usporeno. Di Prese prenosi da je oko 1.000 domaćinstava u Tirolu ostalo bez struje, a očekuje se da bi u toku dana taj broj mogao da poraste.

Kritična je situacija i na drugoj strani Alpa, u Njemačkoj. Nekoliko naselja na granici sa Austrijom skoro da je odsječeno od svijeta. Škole su zatvorene, željeznički saobraćaj je obustavljen.

"Ovo je nenormalna količina snijega u poređenju sa ranijim godinama. Ali, kada sam bila mala ovakav snijeg je bio uobičajen. Sve je to posljedica promjene klime", kaže jedna građanka Njemačke.

Metereolozi najavljuju za noć između četvrtka i petka još 40 centimetara snijega.

(foto: tanjug)

Portal Analitika