Abiznis

Lani oduzeta akcizna roba vrijedna 4,4 miliona eura

Prošle godine je, zaključno sa 23. decembrom, oduzeto akcizne robe u vrijednosti 4,4 miliona eura, saopšteno je iz Komisije za suzbijanje sive ekonomije.
Lani oduzeta akcizna roba vrijedna 4,4 miliona eura
Nova PobjedaIzvor

Predsjednik Komisije Milutin Simović kazao je Pobjedi da su rezultati u borbi protiv sive ekonomije očigledni.

“Tržišna, turistička, carinska i inspekcija rada izrekli su novčane kazne u vrijednosti od preko 4,4 miliona eura i izdali preko 13 hiljada prekršajnih naloga. To je rezultat zajedničkih akcija uprava policije i carina i Tužilaštva, kojima je presiječen lanac šverca cigareta”, objasnio je Simović.

On je dodao da je van prometa stavljena roba vrijedna 300 hiljada eura.

“Ubrzani akcizni kalendar, već u januaru je doveo do eksplozije sive ekonomije na tržištu akciznih proizvoda, zbog čega je Komisija akcenat stavila na trgovinu akciznim proizvodima, ali i na tržište rada, sa fokusom na angažovanje strane radne snage i sivu ekonomiju u turizmu, kao sektoru koji generiše najveći dio ekonomskog rasta”, kazao je Simović.

On je dodao da je u dijelu izdavanja radnih dozvola za strance podignuta pozornost institucija, tako da je, zahvaljujući naporima Ministarstva unutrašnjih poslova i Poreske uprave, prošle godine procenat prijavljenih na obavezno socijalno osiguranje značajno uvećan.

“Uvećanje je sa 30 odsto na 80 odsto u prošlogodišnjoj sezoni. U turizmu fokus je stavljen na kontrolu prijave i odjave turista i izdavanje smještajnih kapaciteta preko onlajn platformi. Kao rezultat tih aktivnosti bilježimo rast prihoda od turizma”, saopštio je Simović.

Komisija je formirana u januaru prošle godine.

Portal Analitika