Društvo

Igračke se kontrolišu tek kada dospiju na tržište

– Sanitarni inspektori ne kontrolišu igračke na uvozu u Crnu Goru od kada su propisi usklađeni sa evropskim, jer bi to ometalo slobodan protok robe, ali zato pojačano kontrolišu tržište i provjeravaju bezbjednost onih igračaka koje uđu u zemlju – rekla je u razgovoru za Pobjedu glavna zdravstvenosanitarna inspektorka u Upravi za inspekcijske poslove Višnja Orban. 
Foto: Dan
Foto: Dan
PobjedaIzvor

Inspektori pregledaju igračke na uvozu samo ukoliko službenici Uprave carina utvrde da nemaju urednu dokumentaciju.

PARAMETRI

- Ni u zemljama Evropske unije se ne rade obavezni pregledi prilikom uvoza, jedino ukoliko postoji sumnja carinskih službenika - pojasnila je Orban.

Kazala je da planirani (proaktivni) nadzor inspekcije podrazumijeva nadzor kod uvoznika/distributera igračaka i u maloprodaji.

- Prilikom nadzora, obavlja se administrativna provjera dokumentacije, vizuelni pregled i, po potrebi, laboratorijska ispitivanja. Tokom cijele godine kontinuirano se rade kontrole po Rapex obavještenjima, obavještenjima iz Regionalne mreže, prijavama potrošača i drugo. Ovaj sistem nadzora se sprovodi i u zemljama EU - navela je Orban.

Svakog mjeseca inspektori nađu veliki broj igračaka koje ne ispunjavaju parametre bezbjednosti, a među njima je najviše onih koji sadrže opasnu hemikaliju ftalat, zbog čega se njihov promet zabranjuje. Neka istraživanja pokazala su da postoji mogućnost da određene vrste ftalata mogu izazvati oštećenja reproduktivnog sistema kod djece.

- Ftalati su sintetički proizvodi koji se koriste kao plastifikatori, odnosno omekšivači za povećanje elastičnosti najčešće plastičnih materijala. Plastični materijali vremenom oslobađaju ftalate, koji u organizam dospijevaju putem hrane, udisanjem, sisanjem i slično. U igračkama, kako na tržištu EU tako i kod nas, najčešći pronađen ftalat bio je bis (2-ethylhexyl) (DEHP), dok je rjeđi bio di-„isononyl“ ftalat (DINP) - istakla je Orban.

Izbjegavajte igračke koje liče na hranu

Često se dešava da roditelji djeci kupuju igračke koje liče na hranu, a Višnja Orban upozorava da je to opasno.

- To su proizvodi obmanjujućeg izgleda, koji nijesu prehrambeni proizvodi, ali svojim oblikom, mirisom, bojom, spoljašnjim izgledom, pakovanjem, oznakama, obimom ili veličinom liče ili podsjećaju na prehrambeni proizvod. Zbog toga postoji mogućnost da ih djeca ne razlikuju od prehrambenog proizvoda i stave u usta, sisaju ili progutaju, što može predstavljati opasnost i izazvati gušenje, trovanje, te perforiranje ili opstrukciju probavnog trakta - navela je ona.

Kazala je i da je važno da roditelji kontrolišu da li je dio u koji se stavljaju baterije za lutke dobro osiguran u odnosu na otvaranje.

- Baterije ni u kom slučaju nijesu predmet dječje igre i ne smiju dospjeti u dječije ruke. CE znak mora biti postavljen na svakoj igrački ili pakovanju igračke koja je kupljena unutar EU. Iako Crna Gora nije članica EU, na našem tržištu se mogu kupiti igračke i proizvodi za djecu obilježene CE znakom. Međutim, ovaj znak ne dokazuje automatski da kupujete siguran proizvod - navela je Orban.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika