Fudbal

Modrić: Prvi sam krivac za Realovu krizu

Luka Modrić preuzeo je veliki dio odgovornosti zato što je ovaj Real najgori od početka vijeka, kako pokazuju brojke.
Modrić: Prvi sam krivac za Realovu krizu
Portal AnalitikaIzvor

Realov plejmejker, prema sudu novinara i navijača jedan od najlošijih igrača Reala ove sezone, istaknut je kao jedan od najgorih i nakon posljednjeg debakla, domaćeg poraza 0:2 od Real Sosijedada u 18. kolu La Lige.

Ovim porazom je Real Madrid i prije polovine prvenstva otpao iz trke za prvaka, s obzirom na to da za vodećom Barcelonom, koja je i aktuelni prvak, zaostaje čak deset bodova.

Nakon odlaska Kristijana Ronalda, aktuelnost Reala, koji je u 18. prvenstvenoj utakmici doživio već šesti poraz, je da se ne bori za titulu, nego s Alavesom za četvrto mjesto.

Hrvatski plejmejker trostrukog uzastopnog prvaka Evrope, koji je za prošlu godinu osvojio Zlatnu loptu velikim dijelom i zahvaljujući sjajnim igrama za Real na putu do evropskog naslova, uklopio se u "opšte sivilo" Reala bez Ronalda.

Modrić je, dakle, prihvatio veliki dio krivice za tešku situaciju u kojoj je Real:

"Prvi razlog zašto smo potonuli je što puno igrača Reala ne igra na svom nivou. Ja prvi među njima. Moram se popraviti i ovo govorim kako bih priznao svoju lošu formu i preuzeo odgovornost", poručio je Modrić.

Osim ovog, naveo je ostale ključne razloge Realovog pada:

"Neefikasnost nas užasno muči. Postigli smo samo 26 golova u 18 utakmica, gotovo upola manje od Barselone i to nas ubija. Prije smo te prilike pretvarali u golove, a sada ne uspijevamo. Može li se to riješiti kupovinom pojačanja? Nije moje da o tome govorim, ima onih koji brinu o tome.

Dekoncentracija na otvaranju utakmice nas takođe ubija. Dokazali smo to i u zadnjim utakmicama protiv Real Sosijedada i Viljareala, ali i prije toga nam je Levante dao gol u 7. minutu, pa CSKA u 2., Barselona u 11., Atletiko u Superkupu u 1. minutu... To dokazuje da nam na terenu nedostaje zajedništva, čim tako brzo i lako puštamo golove. Ne smijemo tako katastrofalno otvarati utakmice.

Mentalno smo pali i zbog toga što previše brinemo oko toga koliko nam bježe Barselona i ostale ekipe. Moramo zaboraviti tih 10 bodova zaostatka i umjesto toga razmišljati kako da podignemo nivo naše igre, ali i da budemo mentalno jači. Jer ova ekipa ima puno više kvaliteta nego što pokazuju njene igre i rezultati."

Modrić ima ideju kako se sve ovo može riješiti:

"Razgovorom. Moramo sjesti i reći šta zamjeramo jedni drugima. Znam da je to komplikovano i neugodno za sve, ali iskrenim razgovorom se možemo izvući iz ove situacije. To će biti bolno, ali moramo ustanoviti razloge zašto smo tu gdje jesmo."

Portal Analitika