Region

Vučić: Nerješavanjem kosovskog čvora Srbija gubi budućnost svoje djece

Kompromis u politici nije poraz, već pobjeda i njega ne smije da bude samo s budućnošću, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u autorskom tekstu u prazničnom, božićnom izdanju "Kurira".
Vučić: Nerješavanjem kosovskog čvora Srbija gubi budućnost svoje djece
Portal AnalitikaIzvor

"Ovo govorim iako znam da to Srbi neće i ne žele da prihvate, jer lakše je živjeti u sopstvenim mitovima i hvalospjevima nego u realnosti... Još mnogo toga moraćemo da mijenjamo", poručio je Vučić.

On je istakao da je neophodno da se "ljudima, svim ljudima, kaže istina".

"Da svima bude jasno da nerješavanjem kosovskog čvora Srbija gubi, gubi ono što joj je najvažnije, a to su njena djeca i njena budućnost. Da nježnim srpskim ušima, nenaviklim na surovu kosovsku istinu, kažeš da na našem Kosovu i nije sve naše, a ako jeste, da pitaš narod - a šta bismo mi to radili s najmanje 80 albanskih poslanika u našoj skupštini i da li bi dovijeka Srbiju, uz sve naše srpske svađe, vodili neki Tači i Haradinaj. Sve i da to hoće, a neće. Da kažemo licemjerima koji podržavaju tzv. zamrznuti konflikt da je to nemoguće kao što je nemoguće Kosovo bez Albanaca. Naš posao je da spriječimo da Kosovo ostane bez Srba", poručio je Vučić u svom tekstu.

Vučić, kako piše, nije spreman niti hoće da ikome obeća da će bez truda, teškog rada i ogromnog napora išta biti bolje.

"Ova zemlja je pred teškim odlukama, pred novim političkim i ekonomskim izazovima, koji zahtijevaju još reformi, i bilo kakvo ulagivanje bilo onima koji me vole, bilo onima koji me mrze neće učiniti da sve to bude urađeno lakše, ni bezbolnije", piše Vučić.

Ističe da nije, kako kaže, čovjek kompromisa, kada je riječ o budućnosti i o onome kakva ona treba da bude.

"Donijeli smo najteže odluke 2014. godine i zahvaljujući tim, nepopularnim mjerama, danas zdravstveni radnici, naši policajci, vojnici, socijalni radnici, učitelji i nastavnici imaju više od 20 odsto veće plate u realnom iznosu nego prije smanjenja", navodi Vučić u svom tekstu.

Srbija, navodi Vučić, više nije otpadnik ni iz vremena, ni iz prostora, a najmanje iz svijeta i težnja za srećom, zajedničkom i pojedinačnom, više nije tabu tema.

Kako kaže, ne može biti nikakvih ustupaka predstavnicima bivših režima, jer su oni dio nesreće u kojoj je Srbija živjela dok su se oni bogatili i uživali.

"Prosječna plata u njihovo vrijeme je bila, uz narastajući javni dug, maksimalnih 329 eura, dok je danas 460 eura, minimalac je bio maksimalnih 162 eura, danas je 230 eura. Doduše, tada su nosioci vlasti bili mnogo bogatiji. Neki od njih zaradili su i više od 500 miliona eura tokom svog zvaničnog mandata", navodi se u autorskom tekstu Vučića.

Portal Analitika