Društvo

Cimeša: Lični život i književne ambicije podredio je idealu Crne Gore

U četiri sata i tridesetsedam minuta, 4. januara ove godine, u 87. godini prestalo je da kuca plemenito srce crnogorskog polihistora dr Danila Radojevića, potonjeg iz plejade pionira nauke o samobitnosti Crnogoraca u periodu nakon Drugog svjetskog rata.
Cimeša: Lični život i književne ambicije podredio je idealu Crne Gore
PobjedaIzvor

Piše: Borislav Cimeša

Akademik dr Danilo Radojević je rođen u Mokrom kod Šavnika 14. jula 1932. godine. Gimnaziju je završio u Nikšiću, a diplomirao i magistrirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Doktorsku disertaciju „Geneza stvaralaštva Mirka Banjevića“, odbranio je na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radni vijek završio je kao rukovodilac naučno-istraživačkog odjeljenja Državnog arhiva Crne Gore na Cetinju. Bio je istaknuti član i jedan od utemeljivača Dukljanske akademije nauka i umjetnosti (DANU), Crnogorskog PEN centra, Matice crnogorske i Crnogorskog društva nezavisnih književnika.

Bibliografski opus dr Danila Radojevića sadrži više od 1.000 bibliografskih jedinica, od kojih 43 samostalne publikacije koje svojim karakterom, sadržajem i porukama predstavljaju nezaobilazan dio najdragocjenijeg fundusa crnogorske državne i nacionalne kulture, nauke i literature. Sveukupno djelo ovog naučnika i književnika, čovjeka renesansnog i enciklopedijskog duha, jedan je od temeljnih stubova naše nauke, kulture i duhovnosti uopšte.

Radojević je jedan od ključnih tvoraca montenegrinologije, montenegrinistike i njegošologije. Stvorio je djelo koje trajno zrači u naučnom, teorijskom, metodološkom i faktografskom značenju i smislu. Gajio je kult riječi ujedinjujući u sebi naučnika i književnika, kreativnu stvaralačku ličnost i principijelnog kritičara i demitologizatora mitografskog opsjenarstva i tradicionalne mitologije.

Oslobađao je naučnu misao dezideologizacijom nauke i težnjom prema njenoj reistoriografizaciji. Posvećen opštem cilju istrajavanja na naučnoj istini i što punijoj spoznaji o prošlosti Crne Gore i Crnogoraca, ostvario je svoju misiju posvećenika dobru, ljepoti i pravdi za svoj narod, državu, crkvu, jezik, kulturu, istoriju i sve oblike nacionalne i društvene svijesti. Lični život i književne ambicije podredio je idealu Crne Gore. Ostao je na visinama crnogorskog etičkog kategoričkog imperativa, tradicionalnog čojstva kao apostol skromnosti, nesalomljivog otpora progonima, zabranama i cenzuri i ljudskog dostojanstva u punom značenju te riječi.

Ostvario je viševjekovni testament crnogorske narodne filozofije „Živ Crnogorac i mrtav budi“. Svojim djelom, on će trajno čuvati i razvijati crnogorsku državotvornu i nacionalnu samosvijest.

Portal Analitika