Abiznis

Crnoj Gori treba domaći brend cigareta

Stvaranje domaćeg brenda cigareta bilo bi značajno za dalji razvoj duvanske industrije u Crnoj Gori, ocijenila je izvršna direktorica Novog duvanskog kombinata Podgorica (NDK), Savka Darmanović. 
Crnoj Gori treba domaći brend cigareta
Dnevne novineIzvor

Ona je Dnevnim novinama kazala da su planovi kompanije za ovu godinu povećana proizvodnja i otkup duvana od individualnih proizvođača, kao i pokretanje novih kapaciteta i otvaranje 90 radnih mjesta.

“Od kraja septembra proizveli smo šest brendova cigareta. Nastavljamo sa uvođenjem novih brendova i radimo na daljem širenju asortimana. Sve tri proizvodne linije, od kojih jedna za proizvodnju king size cigareta, druga super slim i treća za proizvodnju filter tube cigareta, u pogonu su i rade u instaliranom kapacitetu", kazala je Darmanović.

Prema njenim riječima, proizvodnja se realizuje uz poštovanje standarda profesije, uspostavljenih normativa i uz ispunjenje regulatornih obaveza koje je novi menadžment postavio kao prioritetan zadatak. Precizna evidencija i praćenje troškova, planiranje, mjerenje učinaka i efikasnosti proizvodnje uz implementaciju novih softverskih rješenja integrisani su u savremeni sistem organizacije posla i upravljanja kvalitetom.

Što se zaposlenosti tiče, kako je dodala, u NDK-u radi 56 domaćih radnika, od čega 80 odsto u proizvodnji.

“Oprema u fabrici je savremena, nova i samim tim zahtjevna za rukovanje. Zbog toga BMJ industries povremeno angažuje i svoju radnu snagu u procesu instaliranj a proizvodnih linija, njihovog stavljanja u funkciju, te stiranja i proizvodnje, kao i obuke domaćih radnika za rukovanje sistemima. Uspjeh zaposlenih u proizvodnji je kontinuiran na proizvodnim linijama, ali i u organizaciji proizvodnje u svim fazama”, navela je Darmanović.

Ona je dodala da će se broj zaposlenih u ovoj godini povećati, jer je planirana izgradnja još jednog objekta za primarnu proizvodnju.

“Dakle, izgradnjom druge faze i stavljanjem u funkciju hale za primarnu proizvodnju taj broj će biti oko 90. U tom pogonu duvan će se otkupljivati, obrađivati i pripremati za sekundarnu proizvodnju. Trenutno, otkupljeni duvan se šalje na obradu van Crne Gore", precizirala je Darmanović.

Aktivacijom planiranog pogona stvoriće se i uslovi obrade duvana proizvođača iz regiona, što će omogućiti povećanje proizvodnje i niže troškove, a samim tim i veće prihode kompaniji.

"Proizvodni proces će se time zaokružiti u finansijskom i tehnološkom smislu”, najavila je Darmanović.

Portal Analitika