Društvo

Vujović: Volim Cetinje i svaki kamen ovog grada

Proslavljenom crnogorskom rukometašu Veselinu Vujoviću danas je dodijeljena Povelja Ivan Crnojević na Dan osnivanja Prijestonice Cetinje u Vladinom domu.
Vujović: Volim Cetinje i svaki kamen ovog grada
Portal AnalitikaIzvor

Vujović je bio spriječen da prisustvuje svečanosti i preuzme priznanje, ali se putem video poruke obratio i zahvalio Prijestonici i građanima Cetinja na prestižnoj nagradi.

„Žao mi je što nisam danas sa vama i nadam se da ćete uvažiti moje objašnjenje i moje profesionalne obaveze zbog kojih nisam mogao da budem tu i primim tako prestižnu nagradu. Mislim da je ljubav dvosmjerna ulica jer ja volim Cetinje, volim ljude i svaki kamen tog grada i ovom nagradom ste dokazali da vi volite i poštujete mene. Neizmjerno sam zahvalan i počastvovan ovom nagradom. Svojim radom i odnosom prema sportu trudiću se da afirmišem Cetinje i cijelu Crnu Goru. Želim vam srećnu Novu godinu i predstojeće božićne praznike. Voli vas Veselin Vujović”, poručio je on.

U ime slavnog rukometaša Povelju Ivan Crnojević primio je njegov brat Rajko Vujović koji je kazao da ovo priznanje predstavlja čast za cijelu porodicu.

0401cetinjeskup3

Obraćajući se brojnim gostima, gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Kašćelan je istakao da je Dan osnivanja Cetinja, biljeg našeg trajanja, koji je u ovoj kamenoj dolini zapečatio gospodar Ivan Crnojević.

“A poslije njega, svojom vizijom, mišlju, djelanjem, potvrdili gospodari Crne Gore, čije slavno djelo, živi vjekovima. I mi, savremenici tog Cetinja koje traje, ništa drugo ne smijemo činiti, nego slijediti utabani put čojstva i junaštva, i iznad svega, ljubavi prema domovini. Nijedna od ovih pobrojanih vrijednosti, kao što svjedočite, nije trajanjem ograničena, jer se u svakom dobu novim ruhom zaodjeva. Tako u savremenosti, čojstvo i junaštvo nijesu ništa drugo do profesionalizam i profesionalno poštenje, predan rad, otvorenost za druge i drugačije mišljenje, briga o nemoćnima i onima u stanju potrebe, i mnoštvo drugih djela kojima je osnova humanizam, empatija, milosrđe i dobročinstvo. Dakle, sve one politike u kojima je središte čovjek i briga o njemu”, dodao je on.

Kako je istakao, dan osnivanja Cetinja nije samo praznik Cetinjana i Cetinjanki, nego cijele Crne Gore.

0401cetinjeskup

“Ta neprekidna linija trajanja i sjećanja nije samo naša. Dijelimo je sa svim građanima Crne Gore, bez obzira na vjeru, naciju i jezik. Zajedno gradimo našu domovinu na temeljima istorijske odluke iz maja 2006. i nasljeđa vjekova prije toga. Patriotizam i identitetska osviješćenost, nijesu zato pitanje trenutka, nego potreba na kojoj se u kontinuitetu mora raditi”, zaključio je Kašćelan.

Na svečanosti u Vladinom domu izveden je umjetnički program u kojem su učestvovali hor Osnovne škole “Lovćenski partizanski odred” i cetinjske Gimnazije pod vođstvom profesorice Petre Ivanović, glumac Vukan Pejović i mlada umjetnica sa Cetinja Dušanka Belada.

Prijestonica Cetinje od 2007. godine dodjeljuje Povelju za izuzetan doprinos i promociju grada.

Priznanje su do sada su dobili akademik Dušan J. Martinović, Novak Jovanović, Luka Lagator, Pavle Đonović, Miodrag Dado Đurić, Branislav Mićunović, Dimitrije Popović, Fudbalski klub Lovćen, Rastislav Vrbenski, Dejan Savićević, Marko Špadijer i Milorad Popović.

Portal Analitika