Crna hronika

Određene strukture i dalje planiraju moju likvidaciju

Podizanjem optužnice u slučaju pokušaj terorizma nije stavljena tačka na taj predmet, već je u toku istraga protiv dvije osobe čije identitete ne mogu da otkrijem da ne bih narušio postupak – kazao je u intervjuu Pobjedi glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.
Određene strukture i dalje planiraju moju likvidaciju
PobjedaIzvor

– Istraga u predmetu terorizam u pokušaju izvršenog od strane organizovane kriminalne grupe, od otkrivanja do optuženja završena je za svega šest mjeseci. Specijalno državno tužilaštvo je i u optužnici naznačilo da postoje članovi kriminalne grupe koji nijesu otkriveni i posebno koji nijesu procesuirani. Trenutno se u Specijalnom državnom tužilaštvu vode istrage protiv dvije osobe za koje postoji osnovana sumnja da su članovi ove kriminalne grupe. Tokom tih postupaka došlo se do veoma kredibilnih dokaza na osnovu kojih je moguće pokrenuti postupak protiv još nekoliko lica, što je upravo rezultat ovog krivičnog postupka – istakao je glavni specijalni tužilac.

POBJEDA: Skoro je godinu i po od početka suđenja za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 16. 10. 2016. godine. Možete li da pretpostavite do kada će trajati postupak?

KATNIĆ: Kao što znate, ni u jednom postupku se ne može predvidjeti do kada će trajati, jer to zavisi od brojnih okolnosti na koje tužilaštvo često ne može da utiče. Svjedoci ste i sami nastojanja da se čitav ovaj postupak odugovlači, što ne ide u prilog ranijim tvrdnjama da tužilaštvo nema dovoljno dokaza u ovom predmetu.

Ako samo logički razmišljamo, svakom ko je nevin u interesu je da se bilo koji postupak što prije završi, kako bi dokazao svoju nevinost. U ovom predmetu kao da se smišljaju aktivnosti koje bi uticale na odugovlačenja, pa vi sami izvucite zaključak zašto je to tako.

Svjestan sam interesovanja cjelokupne javnosti za ovaj predmet, ali ne bih želio da u njegovoj sjenci ostanu svi drugi rezultati Specijalnog državnog tužilaštva. U godini koju ispraćamo specijalni tužioci su u 24 predmeta donijeli naredbe o sprovođenju istrage protiv 283 osobe. Od toga se 15 predmeta, protiv 171 lica, odnosi na krivična djela organizovanog kriminala, četiri predmeta protiv 17 osoba odnose se na krivična djela visoke korupcije, tri predmeta protiv 82 lica na pranje novca, jedan predmet, protiv jedne osobe, odnosi se na krivično djelo terorizam i jedan predmet protiv 12 osoba na ostala krivična djela.

Specijalni tužioci podigli su 25 optužnica, od kojih se 13 odnose na krivična djela organizovanog kriminala, deset na korupciju i dvije na ostala krivična djela.

Često se postavlja pitanje finansijskih istraga, pa koristim priliku da vas upoznam da je tokom prethodne godine donijeto sedam naredbi o sprovođenju istrage protiv 47 fizičkih i 10 pravnih lica. Kada se ovom dodaju i finansijske istrage iz 2017. godine, protiv ukupno 114 fizičkih i četiri pravna lica, kao i dvije finansijske istrage iz ranijeg perioda, protiv 79 lica,  koje su i dalje aktivne, onda definitivno ne možemo reći da se finansijske istrage koriste u malom broju slučajeva. Ovi podaci govore upravo suprotno.

POBJEDA: Jesu li iskazi svjedoka i optuženih u slučaju pokušaj terorizma dali tužilaštvu neka nova saznanja na osnovu kojih bi mogle biti pokrenute nove istražne radnje i time, eventualno, proširen spisak osumnjičenih?

KATNIĆ: Istraga u predmetu terorizam u pokušaju izvršenog od strane organizovane kriminalne grupe, od otkrivanja do optuženja završena je za svega šest mjeseci. Specijalno državno tužilaštvo je i u optužnici naznačilo da postoje članovi kriminalne grupe koji nijesu otkriveni i posebno koji nijesu procesuirani. Trenutno se u Specijalnom državnom tužilaštvu vode istrage protiv dvije osobe za koje postoji osnovana sumnja da su članovi ove kriminalne grupe. Tokom tih postupaka došlo se do veoma kredibilnih dokaza na osnovu kojih je moguće pokrenuti postupak protiv još nekoliko lica, što je, u pravu ste, upravo rezultat ovog krivičnog postupka. Ovom prilikom ne mogu saopštiti više detalja, kako ne bi bila dovedena u pitanje istraga u tim postupcima.

POBJEDA: Da li suđenje u odsustvu Branke Milić može uticati na dalji tok procesa s obzirom na to da ste tražili da se protiv nje postupak vodi odvojeno, nakon što je ona pobjegla u Ambasadu Srbije?

KATNIĆ: Kada sam prethodno pominjao odugovlačenje postupka, mislio sam upravo i na ovaj slučaj, mada je i u prošlosti sličnih situacija bilo mnogo. Sud je donio odluku da se ovoj optuženoj sudi u odsustvu, ali u svakom slučaju postoji mogućnost da ove činjenice utiču na odugovlačenje postupka.

POBJEDA: Izjavili ste da je bjekstvo Branke Milić organizovano. Da li znate ko stoji iza njega i u kojoj je fazi istraga u tom slučaju?

KATNIĆ: Izjavu u vezi sa tim dao sam i u sudnici kao glavni specijalni tužilac koji postupa u ovom predmetu. U Specijalnom državnom tužilaštvu vodi se izviđaj u pravcu utvrđivanja svih okolnosti vezanih za ovaj događaj i, posebno, da li u radnjama osoba koje su učestvovale u svemu ima obilježja nekog krivičnog djela koje je u nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva.

Ovdje postoji još jedna zabrinjavajuća okolnost. Neshvatljivo je sa kakvom ležernošću neki optuženi u ovom predmetu i jedan broj poslanika Skupštine Crne Gore saopštavaju da je prirodno i zakonito da se novac poreskih obveznika troši na prevoz i druge usluge branilaca optuženih. Sjetite se da je za poslanika koji duži službeno vozilo Skupštine, dakle vozilo koje plaćaju svi građani, potpuno benigna stvar ko se vozio tog dana automobilom Skupštine Crne Gore. Isti nivo ležernosti pokazuju i brojni drugi poslenici javne riječi - mediji, NVO aktivisti, nezavisni intelektualci - koji nijesu reagovali na ovakve stavove i produbili ovu pojavu... Zato s pravom mogu da pitam: ako je logično da se vozilom Skupštine Crne Gore voze branioci optuženih, da li je onda logično da im poreski obveznici Crne Gore plaćaju i ostale troškove koje imaju?

POBJEDA: Iako je ovaj slučaj tokom godine bio u žiži pažnje medija, veliko interesovanje izazvala je i istraga protiv devetnaestočlane grupe iz Nikšića, Kotora i Albanije koja je, kako se osnovano sumnja, pripremala likvidacije više osoba među kojima ste Vi i Vaš sin. Kako je na Vas djelovalo to saznanje da Vam je porodica ugrožena? Da li se Vi osjećate sigurno?

KATNIĆ: U vezi sa ovim pitanjem mogu da vam kažem da Specijalno državno tužilaštvo vrlo zorno postupa kao i u svim drugim slučajevima. To potvrđuje i činjenica da je, kao što sam već saopštio, u 2018. godini istraga pokrenuta protiv 15 organizovanih kriminalnih grupa i protiv, zbirno posmatrano, 171 člana tih kriminalnih grupa. U 2018. godini Specijalno državno tužilaštvo podnijelo je optužnice protiv 13 kriminalnih organizacija, od kojih su tri ove koje ste pomenuli, iz Kotora, Nikšića i Albanije. Tačno je da su u okviru djelovanja ovih kriminalnih grupa preduzimane pripremne radnje, a na osnovu dokaza postoji i osnovana sumnja da su preduzimane određene radnje za izvršenje krivičnog djela lišenje života mene ili mog sina.

Moram da napomenem da je i ranije javnost obavještavana da određene kriminalne strukture preduzimaju radnje s ciljem ugrožavanja mog fizičkog integriteta. Sjetite se samo lica koje je prijetilo da ću završiti kao Stambolić ili Đinđić; sjetite se i informacije da je iz jedne susjedne republike dolazio izvršilac koji je imao zadatak da me liši života. Sada vam ekskluzivno saopštavam, dok vodimo ovaj razgovor, djeluju određene strukture na pripremanju moje likvidacije.

(Opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika