Društvo

Njegoš je od Sarajlije saznao priču o krilatom konju Buraku

Na jučerašnji dan, 30. decembra 1847. godine (po starom kalendaru), umro je u Beogradu Njegošev učitelj Sima Milutinović Sarajlija. Sarajlija je bio Njegošev prozor u svijet znanja, nacional-politike i poezije, on je na Njegoša prenio ljubav prema Obiliću, Karađorđu, Dušanu... 
Njegoš je od Sarajlije saznao priču o krilatom konju Buraku
Portal AnalitikaIzvor

Njegoš mu je posvetio Luču mikrokozmu, svoje najmilije djelo, a Analitika je o tome napravila prilog, 2. maja ove godine, link. Svom učitelju Njegoš je ispjevao još jednu pjesmu, Analitika je i o tome napravila prilog i objavila tu pjesmu, 11. januara 2017. godine, link.

Svi znamo Njegoševe stihove "pred Bečom je Burak posrnuo, / obrnuše kola niza stranu". Burak je legendarni konj iz islamske poezije, a Njegoš je priču o Buraku saznao od svog učitelja Sime Sarajlije. 

Vladimir Otović je povodom ovog pitanja objavio naučni rad u knjizi "Sima Milutinović Sarajlija - književno delo i kulturnoistorijska uloga" (zbornik radova sa naučnog skupa održanog 15. i 16. oktobra 1991. godine, povodom dvestagodišnjice pesnikovog rođenja, Beograd, 1993, strane 299-303). 

Otovićev rad možete pročitati sa faksimilâ: 

scan0288

 

scan0289301scan0291-burakscan0292
Portal Analitika