Crna hronika

Kontrolisano 40 policajaca, pet predmeta završilo kod tužioca

Službenici Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije su od početka godine obavili 40 kontrola zakonitosti postupanja policijskih službenika, a nakon sprovedenih provjera u šest slučajeva konstatovani su izvjesni propusti ili nezakonitosti u postupanju policajaca, dok su u pet slučajeva spisi premeta dostavljeni nadležnom tužiocu. Za isti period na postupanje policajaca žalilo se 27 građana, a nakon kontrole nađeno je da je pet pritužbi osnovano.
Kontrolisano 40 policajaca, pet predmeta završilo kod tužioca
Dnevne novineIzvor

U novembru je obavljeno pet kontrola na osnovu planskih aktivnosti Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije i na osnovu operativnih i drugih saznanja o mogućim nezakonitostima i nepravilnostima u radu i postupanju policijskih službenika. U jednom slučaju, na osnovu činjeničnog stanja i prikupljenih dokaza utvrđeno je da postoji osnovana sumnja da je policijski službenik počinio krivično djelo prevara, pišu Vikend novine.

“Usljed čega je Izvještaj o izvršenoj kontroli, sa spisima predmeta, dostavljen nadležnom državnom tužilaštvu, na dalji postupak i preduzimanje mjera i radnji iz nadležnosti tužilaštva”, zaključuje se u novembarskom izvještaju.

U oktobru je bilo šest kontrola, a u jednom slučaju, prikupljeni dokazi su ukazivali na nezakonito postupanje i zloupotrebu prilikom vršenja policijskih poslova granične kontrole.

“Utvrđeno je da postoji osnovana sumnja da je policijski službenik počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja, usljed čega je Izvještaj o izvršenoj kontroli, sa spisima predmeta, dostavljen nadležnom državnom tužilaštvu, na dalji postupak i preduzimanje mjera i radnji iz nadležnosti tužilaštva”, stoji u jednom od izvještaja.

Od šest kontrola sprovednih u septembru, iako nijesu utvrđene činjenice i dokazi koji bi ukazivali na postojanje osnova za pokretanje postupka za utvrđivanje disciplinske odgovornosti policijskih službenika, u jednom slučaju je zbog činjenice da se radilo o navodima o zloupotrebi službenog položaja na štetu građanina, izvještaj sa spisima predmeta sačinjenim u postupku unutrašnje kontrole dostavljen nadležnom državnom tužilaštvu.

U avgustu su sprovedene dvije kontrole, a u jednom slučaju su konstatovane izvjesne nepravilnosti u sačinjavanju službene dokumentacije, usljed čega su naložene mjere za otklanjanje konstatovanih nepravilnosti.

Od tri sprovedene kontrole u julu, na osnovu operativnih i drugih saznanja o mogućim nezakonitostima i nepravilnostima u radu, u jednom slučaju utvrđeno je da postoji osnovana sumnja da je policijski službenik OGB Nikšić Ć.N. počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja iz čl.416 KZ CG, usljed čega je izvještaj o izvršenoj kontroli, sa spisima predmeta, dostavljen nadležnom državnom tužilaštvu, na dalji postupak i preduzimanje mjera i radnji iz nadležnosti tužilaštva.

U prvoj polovini godine, u dva slučaja su konstatovane određene nepravilnosti u postupanju policijskih službenika u pogledu urednog i ažurnog evidentiranja aktivnosti i sačinjavanja službene dokumentacije, usljed čega su naložene mjere za otklanjanje istih.

“U jednom slučaju utvrđeno je da postoji osnovana sumnja da su policijski službenici nepropisno postupali prilikom izdavanja prekršajnog naloga, ali je u predmetnom slučaju nastupila apsolutna zastarelost za pokretanje disciplinskog postupka. U jednom slučaju u postupku kontrole utvrđeno je da su, od neposrednog rukovodioca organizacione jedinice u kojoj su raspoređeni policijski službenici, već preduzete zakonske mjere u cilju utvrđivanja disciplinske odgovornosti policijskih službenika zbog načina postupanja u predmetnom slučaju”, navodi se u izvještaju.

Od početka godine na postupanje i ponašanje policijskih službenika pritužbu je podnijelo 27 građana, a nakon sprovedenog postupka unutrašnje kontrole pet pritužbi ocijenjeno je osnovanim.

U januaru 2018. godine Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije utvrdilo je da je policajac počinio disciplinski prekršaj jer nije postupio po prijavi koju je podnio njegov sugrađanin. U pitanju je prijava građanina M.G. iz Mojkovca protiv policijskih službenika OB Mojkovac B.B. i V.V., zbog nepreduzimanja mjera i radnji u cilju podnošenja zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv J.Z. koji ga je fizički napao.

“U sprovedenom postupku unutrašnje kontrole utvrđene su činjenice i dokazi koji su ukazivali na postojanje elemenata disciplinske odgovornosti policijskog službenika u vezi sa načinom postupanja i nepreduzimanja službenih mjera i radnji u predmetnom slučaju, usljed čega je Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije podnijelo predlog za pokretanje disciplinskog postupka protiv policijskog službenika V.V., zbog teže povrede službene dužnosti”, navode iz Odjeljenja za kontrolu policije.

U martu u pritužbi, koja je ocijenjena kao osnovana, Budvanin V.S. naveo je da je policijski službenik Sektora za obezbjeđenje ličnosti i objekata M.I., dok je bio van dužnosti nasrnuo na njegovog maloljetnog sina V.M.

“Zbog načina postupanja van službe, prema njegovom maloljetnom sinu VM., 27.01.2018. godine, oko 21.45 sata, na igralištu u naselju Adok u Budvi, kada je, optužujući V.M. da je navodno lupao na vrata stana, fizički nasrnuo na njega i šamarao ga, povodom čega je protiv imenovanog policijskog službenika podnijeta prijava CB Budva, čiji su službenici, kako je naveo, profesionalno odradili svoj dio posla po podnijetoj prijavi”, navodi se u izvještaju za mart, i dodaje da su protiv pomenutog službenika već preduzete zakonske mjere u cilju utvrđivanja odgovornosti.

U pritužbi koja je stigla u maju Odjeljenju za unutrašnju kontrolu Ulcinjanka O.M.A. žalila se na postupanje policijskih službenika Stanice policije OB Ulcinj, zbog načina na koji su preduzimali službene mjere i radnje po prijavi koju je 21. marta u OB Ulcinj podnijela protiv B.F., zbog fizičkog napada, ozbiljnih prijetnji i vrijeđanja u službenim prostorijama.

Povodom predmetne prijave, navela je O.M.A. u pritužbi, policijski službenici nijesu preduzeli adekvatne mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja prijavljenog događaja i sprečavanja prijavljene da nastavi sa postupanjem povodom kojeg je protiv nje podnijeta prijava.

“U sprovedenom postupku unutrašnje kontrole povodom predmetnog slučaja utvrđene su činjenice i dokazi o propustima u postupanju službenika SP OB Ulcinj Ž.A. i Ć.Z., usljed čega je protiv njih podnijet predlog za pokretanje disciplinskog postupka, zbog teže povrede službene dužnosti”, navodi se u Izvještaju.

Pritužba pristigla u junu ocijenjena je osnovanom jer je u postupku unutrašnje kontrole utvrđeno da su policijski službenici počinili propust u radu neizdavanjem potvrde o privremeno oduzetom predmetu sa lica mjesta prijavljenog događaja, ali je konstatovano i da je u predmetnom slučaju nastupila apsolutna zastarelost za pokretanje disciplinskog postupka.

Izvještaj o izvršenoj kontroli, sa spisima predmeta, dostavljen je nadležnom državnom tužilaštvu, na dalji postupak i konačnu ocjenu i odlučivanje o postojanju elemenata krivične odgovornosti u radnjama i postupanju policijskih službenika u tom slučaju.

U avgustu je takođe jedna pritužba ocijenjena osnovanom, a u njoj su se građani M.Ž. i M.A. iz Andrijevice žalili na policijskog službnika OB Andrijevica K.R., zbog načina postupanja u komunikaciji sa M.Ž. 29.06.2018. Naime, M.Ž. se odazvao na uručeni pisani poziv a radi obavještavanja i informativnog razgovora o pronalasku počinioca krađe izvršene na njegovu štetu dana 2. aprila 2018.godine, kojom prilikom je, bez argumentacije, imenovani policijski službenik u razgovoru izrekao optužbe da su njegova djeca počinioci tog krivičnog djela i drugog krivičnog djela izvršenog na tom području.

“U sprovedenom postupku unutrašnje kontrole utvrđeno je da postoji sumnja da je postupanje policijskog službenika K.R. bilo u suprotnosti sa odredbama Kodeksa policijske etike, usljed čega je izvještaj o izvršenoj provjeri, sa spisima predmeta, dostavljen Etičkom odboru, na ocjenu etičnosti postupanja imenovanog policijskog službenika u konkretnom slučaju”, navodi se u avgustovskom izvještaju.

Portal Analitika