Politika

Nije nam cilj političko nadgornjavanje

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović poručio je, u intervjuu Pobjedi, da razumije osjetljivost poslanika DF-a, ali da ne podržava njihove radikalne poteze kojima su željeli poslati političku poruku kao odgovor u vezi sa obavezom svjedočenja poslanika Nebojše Medojevića i Milana Kneževića.
Nije nam cilj političko nadgornjavanje
Ivana Koprivica
Ivana KoprivicaAutorka
Nova PobjedaIzvor

Brajović je, komentarišući odluku Fronta da bojkotuje parlament, rekao da je realno da DF kao najbrojnija opoziciona poslanička grupa neće svojim odsustvom iz Skupštine politički prostor prepustiti drugim partijama.

- Kolege poslanici iz Demokratskog fronta učesnici su političkog života sa dosta iskustva, te vjerujem da će procijeniti da se za svoje političke interese najefikasnije mogu boriti dominantno u Skupštini Crne Gore. Jer, građani su u više navrata pokazali zrelost time što ne pružaju baš rado vaninstitucionalnu podršku političkim subjektima koje su birali za djelovanje u institucijama. Cijenu tog iskustva mnogi su već platili, a mali broj njih još uvijek - iz svoje političke perspektive – insistiraju na takvom pristupu – kazao je Brajović.

POBJEDA: Kako vidite nastavak rada Odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva, koji sada, zbog bojkota DF-a, nije u punom sastavu?

BRAJOVIĆ: Nedavni događaji u vezi sa dva poslanika DF-a logično su uzdrmali sve intenzivniji parlamentarni politički dijalog. Bilo koje iskakanje iz redovne skupštinske agende i dijaloga koji, po prirodi stvari, usljed raznorodnog političkog diskursa ne može biti harmoničan, na neki način može se smatrati problematičnom situacijom. Svaka strana u ovoj priči misli da je postupila zakonito. Kao poslanik i kolega neću se baviti tumačenjem zakonskih odredbi, ali kao prvi među jednakima osjećam dodatnu odgovornost da doprinesem otklanjanju nesporazuma i stvaranju preduslova za vođenje otvorenog dijaloga. Od kada vodim Skupštinu, tokom dvije izazovne godine, insistiram na korektnom ophođenju i odgovornosti koju riječju i djelom u svakom trenutku, u Skupštini i van nje, moramo imati pred građanima koji su nas birali. Ne manju odgovornost svojim primjerom moramo pokazati pred državnim organima kada se to od nas traži.

Razumijem osjetljivost poslanika Demokratskog fronta, ali ne podržavam njihove radikalne poteze kojima se željela poslati politička poruka kao odgovor u vezi sa obavezom svjedočenja poslanika Medojevića i Kneževića. Mislim da je realno da Demokratski front kao najbrojnija opoziciona poslanička grupa neće svojim odsustvom iz Skupštine politički prostor prepustiti drugim partijama.

Rad na unapređenju izbornog i drugog zakonodavstva će se svakako nastaviti. Vladajuća većina, kao i drugi opozicioni poslanički klubovi sa puno znanja, iskustva i energije će na tome raditi sučeljavanjem svojih prijedloga i rješenja. Dobro bi bilo da radimo u onom sastavu koji smo osnivanjem Odbora predvidjeli. Kao neko ko vodi Kolegijum predsjednika mogu da kažem da se Demokratski front aktivno angažovao u ne baš jednostavnom stvaranju i definisanju principa rada Odbora.

POBJEDA: Jeste li, kao predsjednik Socijaldemokrata, zadovoljni odnosima u koaliciji sa DPS-om i ostalim partnerima?

BRAJOVIĆ: Zadovoljan sam što se poštuje osnovna državna strategija i principi na kojima je formirana koalicija. Nema odstupanja od evropske i evroatlantske orijentacije i vrijednosti koje smatramo ključnim razvojnim parametrima za budućnost našeg društva. Različitih viđenja za pojedina rješenja svakako ima, ali ih otklanjamo otvorenim razgovorima, sučeljavanjem argumenata i pronalaženjem kompromisnih rješenja.

POBJEDA: SD nije podržala Zakon o unutrašnjim poslovima. Međutim, podršku je dala SDP. Jeste li iznenađeni?

BRAJOVIĆ: Mi jesmo manjinski koalicioni partner, ali svoje stavove jasno i javno iskazujemo i kada nijesu podudarni sa stavovima DPS-a. Svjesni smo takođe da na opozicionoj političkoj sceni postoje partije ili pojedinci u okviru njih, koji su po potrebi skrivena ili javna podrška pojedinim Vladinim prijedlozima. Najsvježiji primjer je usvajanje Zakona o unutrašnjim poslovima, gdje smo zadržali principijelni sistemski pristup, nepromijenjen od 2012. godine. Ali, sve su to izazovi koalicione saradnje.

Ima još pitanja koja su na dnevnom redu, o kojima Socijalemokrate imaju potpuno jasno izražene stavove, a koja vjerujemo da ćemo i u koaliciji prepoznati kao interes crnogorskog društva. Sveukupno pitanje identiteta iziskuje posvećenost i zajednički rad, što nam uz podrazmijevajuća ekonomska pitanja, mora biti jedan od prioriteta.

Mi smo ozbiljni ljudi koji odgovorno vode institucije ove države, nemamo mnogo vremena za svakodnevno političko nadgornjavanje, niti nam je to cilj. Kako ko radi, građani periodično ocijene na izborima. Socijaldemokrate su do sada dobijale sve veću podršku.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika