Fudbal

Modrić uskoro pred sudom

Kapiten hrvatske fudbalske reprezentacije Luka Modrić mogao bi početkom iduće godine da izađe pred sudiju u Madridu koji će odlučiti o njegovoj nagodbi s poreskom upravom.
Modrić uskoro pred sudom
Portal AnalitikaIzvor

Modrić je prihvatio optužbu za prevaru poreske uprave u iznosu od 870.728 eura te pristao platiti 1,4 miliona eura, u što su uračunate kazna i kamate.

"Prvo ćemo riješiti slučaj Kristijana Ronalda, a onda će biti održano ročište za Modrića, moguće početkom naredne godine. Još nemamo tačan datum", rekao je u telefonskom razgovoru portparol suda Luis Salas.

Istraga je počela 2016., kada su poreznici primijetili da u njegovoj poreskoj prijavi nema prihoda ostvarenog od sponzorskih ugovora. U imovinskoj kartici je naveo da je vlasnik kompanije ''Ivano S.a.r.l.'', nazvane po njegovom sinu.

Poreska policija je pregledala kompaniju ''Ivano S.a.r.l.'' te ustanovila da se ta kompanija ne bavi upravljanjem imidža Luke Modrića, da nema zaposlenih i opreme, te služi fudbaleru za izbjegavanje plaćanja poreza u Španiji.

Istražioci su zaključili kako u Luksemburgu, koji ima niske poreze, nema ničega osim registrovane kompanije.

Na njen račun je isplaćivan novac od kompanije NIKE, čije kopačke nosi, te od drugih sponzora i marketinških ugovora koje je imao s Real Madridom.

Prema ugovoru Modrića i njegove kompanije ''Ivano S.a.r.l.'', taj bi novac podigao nakon što završi igračku karijeru.

Portal Analitika