Društvo

Komitski marš 6. januara na Cetinju

Na Cetinju će 6. februara povodom 100 godina od Božićnog ustanka biti održan Komitski marš. 
Komitski marš 6. januara na Cetinju
Antena MIzvor

Komitski marš kreće odmah po završetku svečanog programa kod Obeliska u Bajicama.

"Nakon toga svi zajedno idemo ka centru. Dragi Crnogorci, svi vi koji imate portrete ili zidne fotografije vaših junaka ovog ustanka ili komitovanja nakon njega, donesite ih toga dana. Neka i oni vide kako vijori komitska zastava na Obelisku podignutom u njihovu čast. Formiranjem kolone Komitskog marša ukažimo čast zelenim zastavama "GAETUŠAMA" koje će se naći na samom početku.

Ispred kolone idu oni koji donesu portrete ili velike slike KRSTA ZRNOVA, MAJA VUJOVIĆA, SAVA RASPOPOVIĆA, RADOŠA BULATOVIĆA, MILANA VUKOVIĆA, MARKA ĐUKANOVIĆA, ĐURA DRAŠKOVIĆA, PETRA ZVICERA, ŠĆEPANA MIJUŠKOVIĆA, RADIMIRA VEŠOVIĆA, NIKODIMA JANJUŠEVIĆA i dr.

Neka tamo oni koji bi slavili izdaju vide nakon sto godina koga su nam pored slobode tada ubili. Neka naši junaci Božićnog ustanka i komite toga dana budu naši komandanti. Neka ta kolona ostane za pamćenje svim učesnicima marša i potomcima slavnih crnogorskih komita.

DOSTOJANSTVENO I PONOSNO!
Za pravo, čast i slobodu Crne Gore". 

SVI NA CETINJE

"Sve ide po planu. Sam taj ulazak u grad uz pjesme komitima i Crnoj Gori, biće do sada neviđen i nezaboravan spektakl. Cilj je Dvorski trg, a tamo će se uz prigodan program govoriti ne samo o Božićnom ustanku, već i o Mojkovcu i Medovi. To su dani najvećeg crnogorskog stradanja, tako da ne smijemo ni na njih zaboraviti", navode organizatori.  

"Ispred Lovćenske vile, tačno u 10.30h cvijeće će u ime svih nas položiti Seka Metđonaj, kao i Danilo Brajović predsjednik Crkovne opštine CPC Cetinje.

U Mojkovcu će to takođe biti urađeno ispred spomenika Mojkovačke bitke. Na trgu ispred dvora kralja Nikole dočekaće nas crnogorski Vladika Mitropolit Mihailo sa delegacijom CPC. Nakon završetka programa "VIJEK OD BOŽIĆNOG USTANKA" slijedi tradicionalno nalaganje Badnjaka.

Dakle, 6.januar biće CRNOGORSKI DAN kojim završavamo kampanju pod nazivom "NIKAD VIŠE 1918.",koju smo započeli 29. jula pohodom herojima Božićnog ustanka i obilaskom grobova Krsta Zrnova Popovića i kapetana Đura Draškovića", saopštili su organizatori za naš portal. 

Kako kažu, otkrivanjem spomenika komitima u Nikšiću, kao i ovom proslavom na Cetinju, otvoren je put da nastave komitsku priču, pa da se u narednoj godini odužimo Petru Zviceru i njegovoj porodici, kao i da se podigne spomenik stradalim komitima u Šćepan dolu.

Sa početka Bulevara crnogorskih junaka ka centru Cetinja 6. januara kreće "Komitski marš".

Strelicom je označen start
Strelicom je označen start

 

ŠTAB BOŽIĆNOG USTANKA

U ovoj kući je bio štab Božićnog ustanka. Iz nje je komandovao Krsto Zrnov Popović.

A NA GLAVI KAPA CRNOGORSKA

Na skup 6. januara 2019. na Cetinju donesite svi crnogorske kape, poručuju organizatori. 

"Ako već tražimo od institucija da nam štite kulturnu baštinu, onda im moramo pokazati koliko nam je do toga stalo. Mi se ne stidimo naše kulture. Ako budemo dozvolili da nam otmu kulturno blago, mi nećemo više postojati kao narod.

Pozdravimo tog dana crnogorskim kapama crnogorske zastave i krstaš barjake, kao i zastavu ustanika-zelenu GAETUŠU.

Neka zatrepere napaćene duše svih komita i ustanika. Poklonimo se njihovim sjenima.

Izborimo se za posmrtno dostojanstvo crnogorskih komita! Umarširajmo ponosno u Cetinje 6. januara NJIMA U ČAST!", poručuju oni. 

Komitski marš i program na trgu su prijavljeni Ministarstvu unutrašnjih poslova. 

Portal Analitika