Kultura

Top 10 najblistavijih albuma iz regiona

Razapeti sopstvenom „nebitnošću“ u doba kada autori sve teže uspijevaju da ostave pečat – Bebe Na Vole, Kolja i Mary May, između ostalih, uspjeli su da nam podare dragocjene stihove

Top 10 najblistavijih albuma iz regiona
Objektiv/PobjedaIzvor

Negdje ispod površine prljave industrijske crnice, neka stenica sanja raj. Izmaštava sebi krila, mjesečari u dugoj noći jednog zaboravljenog svijeta... I vrijedi je oslušnuti, u godini u kojoj su muziku regiona obilježili - kantautori.
Namjerno smo sa ove liste izostavili neke glasovite festivalce, popularne „Prometeje generacije“ kao što su Vojko V. ili Mile Kekin. Jer, naši istinski muzički heroji postali su samotnjaci spremni i sposobni da kroz spektar našeg vremena propuste dugo skrivane duge iz sopstvenih podruma. 
Razapeti sopstvenom „nebitnošću“ u doba kada autori sve teže uspijevaju da ostave pečat – uspjeli su da podare dragocjene stihove. Za talas nove energije i spoznaje, konture nečega što bi trebalo da bude muzička scena koja će oblikovati nove generacije. 

1. Bebe Na Vole
Hate Is A Wonderful Thing
Najljepši grandž bluz dospio je u naše slušalice, u „sam svoj majstor“ režiji genijalnog Adama Semijalca. Prije nego vas svaka od pjesama ošamari, udari u potiljak pa onda negdje ispod lijevog, vitog rebra, imajte u vidu: kompletan album osmislio je, odsvirao i producirao jedan zagrebački mladić, tamo negdje u predgrađu.

 

 

2. Električni orgazam
Gde smo sad?
Nijedan rok album sa naših prostora ne zvuči tako svjetski kao povratnička psihodelija Gila i ekipe iz Orgazma. Tumaranje strmim dorćolskim ulicama u sipljivoj jesenjoj noći savršeno je autentično, a svjetsko. Električni orgazam vratio se prepoznatljivoj energiji sa početka osamdesetih i ogrnuo je modernim ruhom bez ikakvih kompromisa.

 

 

3. Telemama i Pikolomini
Kratok album za dvajca
Makedonska klopka za novu mladost. Od elegije rođendana tridesetogodišnjaka, preko parole ljubavi koja se osjeća, ne raspravlja se, ne interpretira i ne zloupotrebljava, do drame pod jorgan planinom... Dragana Zarevska i David Angelovski nude perfektan balans za sanjivo putovanje nebitnom, a opet neponovljivom sadašnjicom.

 

 


4. Mary May
Things You Can't Put Your Finger On
Debitantska igra šunjalice Zagrepčanke koja i dalje odbija da obznani identitet u javnosti. Spisak razloga zbog kojih i dalje insistira da ostane anonimna nije ni važan. Sve je rečeno u muzici. Stilski raznovrstan album, začinjen brazilskim džezom i bosa novom, vrijedan je pažnje scene mnogo šire od regionalne.

 

 

5. The Strange
Echo Chamber
Projekat nastao zamešateljstvom moćne evropske vrhuške. Ekipa iz The Bambi Molesters, pojačana Krisom Ekmanom iz benda The Walkabouts i Irenom Žilić, odvela nas je na predivno bluz amerikana putovanje parnom lokomotivom. Njihova gizdava muzika kao da je stvorena za Tarantinov film ili Leoneov špageti vestern.

 

 

6. Stranac
Matan
Ključni hip-hop album godine. „Matan“ je mučno, iskreno, stravično realno svjedočanstvo o opraštanju repera i umirućeg oca. Ispovijest mladića proganjanog krivicom, mjerenom hiljadama kilometara od Hrvatske do Irske, gdje ostvarenje traži stranac - naš bezimeni junak, jedan od mnogih koji traže sebe daleko od domovine.  

 

 

7. Kolja
Četiri prsta
Ovogodišnji album Nikole Pejakovića je svjedočanstvo pojedinca koji je svjestan nedovršenosti i sebe i ljudi iz okoline. I to u odnosu na odrednicu koja bespogovorno znači Čovjek. Kolja vam na ovoj ploči ne dozvoljava da se opustite, niti spušta loptu u bilo kom momentu nepretencioznog, ali vrlo znalačkog driblanja folk rokom. Album „Četiri prsta“ kantautorski je zavjet borbe individualca koji prezire kolektivne pokliče, a okreće se sebi da bi djelovao za druge. Poput oslobađanja iz čaura sujete, sebičnosti i povreda prošlosti, da bi konačno naučio da poleti.

 

 

8. Goran Trajkoski
Teškiot glas na novite himni
Čuvar plamena nasljeđa muzike Makedonije, ali i njen progresivni i avangardni nastavljač Goran Trajkoski potpisao je najbolje pjesme od vremena grupe Anastasija i muzike za film „Prije kiše“. Rezultat je neočekivan spoj got-metala i rok psihodelije, zapletenih u teške, neparne ritmove zaboravljenih planina u srcu Balkana.

 

 

9. The Basewalks
Hello
Pokazna vježba iz modernosti. Nijedan projekat na našim prostorima ne ide u korak sa posljednjim trendovima svjetske alternative kao duo The Basewalks. Luka Belani i Marko Levanić dokazali su da regionalna produkcija može da zaokruži ploču po najvećim planetarnim standardima. 

 

10. Goran Bare & Majke
Nuspojave
Posljednja prava rok zvijezda naših prostora učinila je nešto plemenito. Goran Bare stavio je sebe u drugi plan: ploča „Nuspojave“ postala je lična karta benda Majke. Jedan od rijetkih autentičnih individualaca iz regiona pokazao nam je što je kolektivizam. I to baš onako kako se to mora - ne riječima, nego konkretnim djelima. Jer „ljubav krvari“, a „dobri anđeo te noći je pao“... I nema tog Bareta koji bi mogao da pobijedi takvu nepravdu potpuno sam. 
 

 

S. STAMENIĆ

FOTO: FB stranica Bebe Na Vole / europavox.com / novosti.hr / behance.net / twitter.com

 

Portal Analitika