Društvo

Umjerenost čuva i glavu i stomak

Slave, novogodišnji i božićni praznici uvijek su iskušenje za naše zdravlje. Pečemo, kuvamo, pržimo i, naravno, jedemo jela koja ne spremamo često, pijemo više, a u tim danima svetkovina tradicionalno posjećujemo rodbinu i prijatelje koji se potrude da nas dobro dočekaju – opet bogatom trpezom na kojoj su đakonije različitih ukusa… 
Umjerenost čuva i glavu i stomak
Nova PobjedaIzvor

Iz Centra za zdravstvenu ekologiju savjetuju da im odolimo, odnosno da budemo umjereni – kako tokom pripreme hrane ako smo domaćini, ali - što je najvažnije - kod konzumacije i jela i pića. - U toku pripreme hrane treba voditi računa o zasićenim masnim kisjelinama, koje se uglavnom nalaze u masnom mesu i mliječnim proizvodima sa visokim sadržajem mliječne masti. Što se tiče žitarica, preporučuju se one koje sadrže manje prerađeno zrno i koje imaju više hranjivih elemenata – kažu ljekari.

Važno je, ističu, da u ishrani bude zastupljeno svježe voće i povrće, koje će učiniti da ne osjećamo glad i da uzimamo manje količine hrane. - Ne treba pretjerivati ni sa sokovima, jer i oni sadrže dosta prostih šećera, što ih čini visokokaloričnim. Trebalo bi dati pristup čistoj vodi koja će hidrirati organizam. Ako se planiraju češće dnevne posjete, onda treba smanjiti porcije kako ne bi pretjerali sa unosom kalorija – preporučuju ljekari.

PREPORUKA

Najvažnija preporuka je, kažu, umjerenost. - Treba jesti umjereno i voditi računa da budu zastupljene namirnice iz svih grupa koje čine piramidu ishrane. Takođe, treba voditi računa o pravilnom ritmu uzimanja obroka i rasporediti ih na tri glavna i dvije užine. Ugljeni hidrati treba da obezbijede oko 55-65 odsto dnevne potrebne energije, tako da se prosti ugljeni hidrati ne preporučuju, a gornja granica bi bila 10 odsto od ukupne potrebne energije.

Unos masti treba ograničiti naispod 30 odsto dnevnih energetskih potreba, s tim da do 10 odsto mogu biti zasićene masne kisjeline, polinezasićene od 3 do 7 odsto, a ostalo su mononezasićene masne kisjeline. Dnevni uslov holesterola ne treba da prelazi 300 mg – kažu ljekari uz napomenu da je visok sadržaj zasićenih masnih kisjelina u suhomesnatim proizvodima, tvrdim sirevima, slatkoj i kisjeloj pavlaci, tvrdim margarinima. Brojnim savjetima i preporukama naglašavaju poseban oprez sa slatkišima.

Evo I zbog čega - jedno parče čokoladne torte ima oko 450 kalorija! Pretjerivanje u hrani ne prija ni mladima ni starima, ni zdravima ni bolesnima… Ali u vremenu svetkovina najugoženije su takozvane rizične grupe. -Posebnu pažnju ishrani treba da posvete osobe koje imaju hronične bolesti poput hipertenzije (visok krvni pritisak), hiperholesterolemije, kardiovaskularnih bolesti, cerebrovaskularnih, dijabetisa i malignih bolesti – savjetuju ljekari iz Centra.

ALKOHOL

Na Balkanu se – i to je dio ovdašnjih običaja - praznici ne mogu zamisliti bez čašice alkohola. I to ne jedne čašice… Ljekari podsjećaju da određena pića imaju veliku kalorijsku vrijednost: krigla piva od tri decilitra sadrži 150 kalorija, jedan deci vina ima 80 do 90 kalorija, a 1 dl likera - 310 kalorija. - Posebno oprezan treba biti sa alkoholom, naročito iz bezbjednosnih razloga. Jer, da bi se postigla alkoholemija (0,5 promila) što spada u kategoriju lakog pijanstva dovoljne su dvije čašice ljute rakije ili 3 dl4 dl piva i to bez uzimanja hrane - ističu iz Centra za zdravstvenu ekologiju.

Neće ista količina piva, vina, rakija ili viskija dovesti do alkoholisanog stanja. Zavisi od kilaže i od sklonosti samog organizma. Izvjesno je, upozoravaju iz Centra, da više od dvije čašice dovode do laganog pijanstva, a ako imate 0,5 promila alkohola u krvi bićete vedrije raspoloženi, a smatrate se ,,lagano obuzetim“. Sve preko toga dovodi do pijanstva - objašnjavaju stručnjaci.

MAMURLUK

Onda, naravno, dolazi bolno otrježnjenje – mamurluk. Zavisno od osobe javlja se mučnina, bolovi u želucu, glavobolja, preosjetljivost na svjetlost i zvukove; kod nekih se pojavi dijareja, drugima zalupa srce pri najmanjim naporima…

Iz Centra za zdravstvenu ekologiju preporučuju da se protiv njega borimo laganom hranom i da pijemo dovoljno tečnosti jer alkohol dovodi do dehidracije organizma i pospješuje izlučivanje vode, pa je tu izgubljenu tečnost potrebno nadoknaditi. -Takođe, treba uzimati dosta voća koje je bogato vitaminom C zato što on ima antioksidantno djelovanje. Jogurt sa žitaricama može pomoći kod problema sa varenjem, da se hrana što prije svari i očisti organizam - savjetuju stučnjaci.

Najveći broj simptoma mamurluka prođe za 24 do 48 sati, ali ako osjećate da imate nekih ozbiljnijih zdravstvenih tegoba, obavezno se javite ljekaru – preporučuju iz Centra. Stiže Nova godina, a na svima nama je da napravimo izbor: da li zbog nekolika dana prekomjernih uživanja valja ugroziti vlastito, a ponekad, kada se pretjera sa alkoholom - i tuđe zdravlje. 

Portal Analitika