Politika

Brži ulazak regiona u EU prioritet

 Zapadni Balkan mora da postane dio Evropske unije u razumnom vremenskom roku i mi se obavezujemo da ćemo da nastavimo da budemo podrška našim partnerima u regionu. To je u intervjuu za Pobjedu kazao rumunski ministar vanjskih poslova Teodor Meleskanu
Brži ulazak regiona u EU prioritet
Nova PobjedaIzvor

Značaj ove poruke ogleda se u činjenici da će Rumunija 1. januara ove godine preuzeti predsjedavanje Savjetom EU, a Meleskanu ističe da će za Crnu Goru biti važno da otvori sva poglavlja u pregovorima, kako bi se još više približila evropskoj zajednici.

POBJEDA: Rumunija će 1. januara preuzeti predsjedavanje Savjetom EU od Austrije. Šta će biti Vaši politički prioriteti u narednih šest mjeseci?

MELESKANU: Kada je riječ o spoljnoj evropskoj dimenziji, naši prioriteti tokom predsjedavanja Savjetom EU ć e uključiti Zapadni Balkan, istočna susjedstva, bezbjednost i odbranu i ulogu EU u multilateralizmu. Vjerujemo da globalni uticaj EU počinje njenom pojačanom ulogom u susjedstvu. Upravo zbog toga Rumunija će nastaviti da pridaje veliki značaj procesu proširenja, koristeći naredne ključne trenutke za dalje promovisanje angažmana EU u regionu i posvećenost naših partnera reformama i demokratskoj transformaciji.

Nastavićemo da naglašavamo značaj naše zajedničke podrške za region Zapadnog Balkana kako bismo se efikasnije pozabavili zahtjevima procesa pridruživanja i pojačali njegov tempo. Potpuno smo svjesni da je jedan od važnih ciljeva za Crnu Goru da otvori sva poglavlja u pregovorima sa EU, dok u isto vrijeme treba zadržati fokus na internim pripremama koje omoguć avaju zatvaranje nekih poglavlja. Podržavamo ovaj cilj unapređenja pregovora o pristupanju. Zapadni Balkan mora da postane dio Unije u razumnom vremenskom roku i mi se obavezujemo da ćemo da nastavimo da radimo na podršci našim partnerima u regionu.

Takođe, predviđamo da ćemo istočne susjede svrstati među najvažnije prioritete tokom našeg predsjedavanja Savjetom EU, posebno imajući u vidu da će iduć e godine, Istočno partnerstvo proslaviti svoju desetu godišnjicu - to je savršena prilika da se dokaže da ovo partnerstvo ispunjava svoja obećanja. Štaviše, ovaj okvir treba ojačati kako bi se otkrio njegov puni potencijal za sve građane. Oni su ti koji treba da uvide prednosti približavanja EU u smislu vrijednosti i principa.

Takođe ćemo u potpunosti iskoristiti mogućnosti kako bi se u dnevni red EU, gdje je to relevantno, dugoročno uključile teme vezane za Crno more. Postizanje sigurnosti i odbrane EU biće ključni prioritet u godinama koje dolaze. Rumunija će podržati visokog predstavnika u realizaciji tekućih inicijativa u okviru Inicijative Zajedničke sigurnosne i bezbjednosne politike ( C S D P ) , uglavnom fokusirajući se na razvoj odbrambenih sposobnosti EU, istovremeno osiguravajući komplementarnost i ojačano partnerstvo sa NATO-om. Ovo je posebno važna stvar jer odnos EU i NATO-a treba da bude ključno pitanje za Crnu Goru, budući da je ona članica NATOa i buduća članica EU. Način na koji EU ispunjava svoje obaveze je od suštinskog značaja za njen kredibilitet u inostranstvu. U tom smislu, nastojaćemo da ojačamo privrženost Evrope multilateralizmu i međunarodnom pravu, uključujući i dalje razvijanje partnerstva između EU i UN. Poseban naglasak biće stavljen na značaj transatlantskih odnosa u održavanju međunarodnog poretka i sigurnosti zasnovanog na pravilima.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika