Abiznis

Velike kompanije iz SAD-a, EU i Kine zainteresovane za EPCG

Od momenta aktivacije put-opcije intenzivna su interesovanja investitora za kupovinu akcija Elektroprivrede, što dovoljno govori o aktraktivnosti investiranja u EPCG i potencijalu kojim raspolažemo, saopštila je u intervjuu Pobjedi ministarka ekonomije Dragica Sekulić. 
Velike kompanije iz SAD-a, EU i Kine zainteresovane za EPCG
Nova PobjedaIzvor

– Sa zadovoljstvom mogu istaći da je riječ o velikim kompanijama iz zemalja EU, Sjedinjenih Američkih Država, Kine… Naravno, to znači i veću obavezu sa aspekta izbora novog strateškog partnera. Ono što već sad mogu da najavim je to da ćemo tražiti partnera sposobnog da EPCG učini većom i profitabilnijom kompanijom, kompanijom koja je generator velikih investicionih ciklusa koji će dovesti do izgradnje novih proizvodnih objekata – kazala je Sekulić.

Prema njenim riječima, crnogorskoj ekonomiji ne treba kupac EPCG, već strateški partner sa kojim će EPCG moći da raste, razvija se, povećava svoju konkurentnost i efikasnost.

– Podjednako je iluzorno očekivati da se od prodaje EPCG mogu ostvariti enormni prihodi, kao i da se u dominantnom državnom vlasništvu ona može razvijati na moderan i održiv način. EPCG ima dva vanserijska proizvodna objekta i najbolji pregled razvojnih potencijala u zemlji, ali valorizacija oba ta segmenta podrazumijeva otvorenost za savremene prakse i iskustva – poručila je Sekulić.

POBJEDA: Kada su u pitanju dogovori sa italijanskom A2A, koliko rata je do sada realizovano i kada se može očekivati potpuni izlazak te kompanije iz EPCG?

SEKULIĆ: Realizacija putopcije podrazumijevala je isplatu 250 miliona eura u sedam godišnjih rata za akcije italijanske kompanije A2A. Odgovornom politikom Vlade u prethodnom periodu i stabilizacijom javnih finansija stvoreni su uslovi za realizaciju put-opcije na ‘ubrzan’ način. Naime, kroz pregovore sa italijanskom stranom uspjeli smo da obezbijedimo izvršavanje put-opcije u četiri rate za dvije godine. Dogovor podrazumijeva otkup akcija za 20 miliona eura manje negošto je bilo ugovoreno, dakle za 230 miliona.

Ove godine realizovane su dvije rate kojima je država postala vlasnik 70 odsto akcija. EPCG je privremeno preuzela deset odsto sopstvenih akcija, čime je udio A2A sveden na oko 19 odsto. Već u narednih šest mjeseci postupak izlaska A2A iz EPCG biće u potpunosti okončan, ponavljanjem postupaka iz 2018. godine. Ako se prisjetimo katastrofičnih najava sa dobrog dijela naše političke scene, moramo se saglasiti da se radi o prilično dobrom dogovoru za Crnu Goru.

Dakle, iz državnog budžeta je u maju ove godine A2A uplaćeno 69 miliona eura, od kojih je već u septembru, kroz isplatu pripadajuće dobiti vraćeno oko 38 miliona eura. U narednoj godini će državni prihod od dividende zasigurno biti veći od troška za plaćanje preostale tranše akcija. Drugim riječima, Crna Gora je povratila svoj udio u EPCG, za koji je, prisjetimo se, A2A 2009. godine unijela gotovo 450 miliona eura u naš sistem, oslanjajući se u potpunosti na prinosni potencijal same EPCG, dakle bez dodatnih zahvatanja iz budžeta i ugrožavanja javnih finansija. 

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika