Kultura

Zmajevi - savršeni partneri u zločinu

Luckasti Mušu iz crtaća „Mulan“ savršen je primjer zmaja čuvara kog smo svi poželjeli da usvojimo, a svakom zmajologu moralo je da zadrhti srce od prijateljstva Bezubog i Štucka iz animacije „How to Train Your Dragon“
Zmajevi - savršeni partneri u zločinu
Biljana MARTINIĆ
Biljana MARTINIĆAutorka
ObjektivIzvor

Nekada davno, u dalekoj zemlji na brdovitom Balkanu, gomila zmajeva pala je na zemlju u obliku nečega što je ličilo na meteorsku kišu. Neki su završili u rijekama, uzevši oblik muških sirena velikih očiju i dugih psećih zuba. Oni koji su pali u šume nastanili su visoko staro drveće i izgledali su kao velike zmije sa krilima koje se pretvaraju u svjetlost kada lete. Grupa zmajeva koja je završila na planinama, pronašla je utočište u pećinama. I sve je nekako počelo odatle, kaže jedno od narodnih vjerovanja.

Ova slovenska „teorija“ samo je jedna od mnogih koje objašnjavaju porijeklo ovih predivnih bića. Na primjer, Kinezi i dan-danas govore o sebi kao o potomcima zmajeva. U hebrejskoj mitologiji, Babilonci su smatrali da je zmaj bog i molili mu se. U norveškim mitovima, zmajevi su vjerni čuvari groblja ratnika čije su likove Vikinzi rado slikali na štitovima i urezivali im glave na pramcima brodova. Međutim, neporecivo je da ljudi sa prostora Balkana ipak imaju jedan od najposebnijih odnosa prema zmajevima.

Protiv zla

Na našem prostoru, zmajevi su uvijek odvajani od ala, aždaja i lamija. Nijesu bili smatrani samo pohotnim krilaticama koje mijenjaju oblik, niti zastrašujućim bljuvačima vatre i čuvarima blaga, već i neustrašivim zaštitnicima svega što je narodu drago. Bili su simboli odlučnosti i blagonaklonosti, ali i savršen spoj inteligencije i optimizma. Prije svega, bili su naši prijatelji.

Razumljivo je onda što ćemo, baš na tom brdovitom Balkanu, uvijek bar za nijansu više voljeti filmove, serije i knjige u kojima ova neopisivo draga stvorenja nijesu tretirana kao nemani, već kao savršeni partneri u zločinu.

Stoga, u susret 16. januaru, Svjetskom danu zmajeva, zbog onih koji se i dalje osjećaju kao djeca dok gledaju filmove i serije o njima i/li drhte od uzbuđenja dok čitaju o njihovim avanturama, izdvojili smo 12 koji su bili toliko čarobni, da su preoblikovali pop kulturu. Ovi zmajevi naučili su nas da uz požrtvovanje, hrabrost i iskreno prijateljstvo uvijek ima nade u borbi protiv iskonskog zla.

Drako 007

Znate onu imaginarnu listu osobina koje mora da ima savršeni zmaj? Drako iz filma „DragonHeart“ (Rob Koen, 1996) štrikirao je ama baš svaku sa nje! On je inteligentan, duhovit, plemenit... Obožava da pjeva kada je srećan. I mnogo voli ljude. Snažan je i neustrašiv, ali nije nasilnik. Drugačiji je od većine zmajeva zbog toga što mu je važno da ostane častan i da uvijek učini ono što je ispravno. Čak i po cijenu sopstvenog života! Naravno, obožavanju Draka mnogo doprinosi i to što mu glas pozajmljuje Šon Koneri. Zbog toga ga i posmatramo kao neku vrstu Džejmsa Bonda među zmajevima.

Bezubi šarmer

02-bezubi

Dvanaest dana sjeverno od beznadežnog i nekoliko stupnjeva južno od smrzavanja na smrt. Malo, nepokolebljivo selo po imenu Berk, smješteno čvrsto na meridijanu jada. Pecanje, lov i predivni pogledi na zalazeća sunca. Godine 2010, kada je rođena franšiza „How to Train Your Dragon“, otkrili smo magični svijet u kom Vikinzi koegzistiraju u savršenoj harmoniji sa zmajevima. Svakom otvorenom i prikrivenom zmajologu moralo je da zadrhti srce od ovog ostvarenja sna na velikom platnu, čak i prije nego što se neustrašivi Štucko sprijateljio sa Bezubim, najslađim zmajem na svijetu.

Šašavi čuvar

03-mushu

Luckasti Mušu, kom glas u Diznijevom crtaću „Mulan“ daje Edi Marfi, savršen je primjer zmaja čuvara kog smo svi poželjeli da usvojimo. Ovo maleno spadalo nas je kroz smijeh naučilo vrlo bitnu lekciju - da ne moramo biti veliki da bismo postali neustrašivi. Tako malen, pomogao je Mulan da dobije rat i spasi zemlju, a od pomoćnika je imao samo jednog srećnog cvrčka.

Olujni sinovi

04-deneris-i-sinovi

Džordž R. R. Martin pisao je o mnogo moćnijim zmajevima porodice Targerijen, ali čak ni Balerion koji sije smrt ne može da se uporedi sa tri zmajeva jaja za koja niko nije vjerovao da će se izleći. U oluji rođena kraljica Deneris ne može da ima djecu, ali odgajila je Viseriona, Regala i Drogona i pružila im ljubav koju nije mogla da pokloni biološkim sinovima. Samo to i krucijalna uloga koju imaju za opstanak svijeta čini ih dovoljno čarobnim da dobiju mjesto na ovoj listi, a nas ljubomornim na svakoga ko je došao u kontakt sa njima u seriji „Game of Thrones“.

Pravda za gaćice

Zastrašujući zmaj Šenron pojavio se samo nekoliko puta u serijalu „Dragonball“. Da bi ga prizvali i tražili mu da im ispuni želju, junaci serije morali su da sakupe svih sedam zmajevih kugli. Međutim, iako izgleda agresivno i opasno, moćni Šenron je pravedan zmaj dobrog srca. Što je najvažnije od svega, trudi se da svakome istog trena obezbijedi sve što želi, što god bilo u pitanju - tona sladoleda, povratak iz mrtvih ili najobičnije gaćice!

Neprobojna vatra

Divovski zlatnožuti vatreni Šmaug, sa ogromnim krilima i omotačem od neprobojnih krljušti, možda nije tipični ljubimac kog želite da mazite u krilu, ali izaziva duboko divljenje i strahopoštovanje. Pritom, u Džeksonovoj trilogiji „Hobbit“ glas mu daje niko do - Benedikt Kamberbač.

Izvor prijateljstva

Norveški Kukudrilo, zmaj kog je Hagrid dobio kada je još bio jaje u doba kad ih je zabranilo Ministarstvo magije, pojavio se u vrlo kratko u filmu „Harry Potter and The Sorcerer's Stone“ (Kris Kolambus, 2001). No, iako je većina priče o Norbertu izbačena iz franšize zbog vremenskog ograničenja, znamo da ga je Hagrid proslijedio Ronovom starijem bratu koji proučava zmajeve. Tada se ispostavilo da je Norbert žensko - pa ga je Čarli preimenovao u Norbertu. Ipak, kratko vrijeme koje je ovaj zmajček proveo na velikom platnu dovoljno je da mu zauvijek budemo dužni veliki zagrljaj. Tajna o njemu odigrala je bitnu ulogu u formiranju prijateljstva Harija, Rona i Hermione, čije su magične avanture obilježile djetinjstva širom planete.

Snebivljiva aždaja

Slatka mala izvrnuta torto, vrh ti na dnu stoji! Ova kulturna i raspjevana dama iz crtaća „The Reluctant Dragon“ je sve samo ne zmaj kog očekujete da vidite kada čujete da je narod u selu uznemiren zbog nove zastrašujuće komšinice. Snebivljiva aždaja je šarmerka čija je ljubav prema poeziji i kolačima veća od bilo kakvog ubilačkog poriva. Kada je čuveni ubica zmajeva, ser Žile, koji je takođe pjesnik, došao da je ubije, umjesto mačeva sijevnuli su stihovi – i dobili smo ishod koji je teško zaboraviti.

Srećni stvor

06-falkor

Optimistični Falkor iz filma „The Neverending Story“ (Volfgang Piterson, 1984) ne izgleda kao tipičan zmaj, ali umiljati srećni stvor pokazao je i Bastijanu i nama da nikad ne bismo smjeli da odustajemo. Jer, kad vjeruješ, stvari kad-tad moraju da kliknu u tvoju korist.

Misteriozno čudo

07-haku

Kada se misteriozni bijeli Haku pojavi u remek djelu „Spirited Away“ (Hajao Mijazaki, 2001) nijeste odmah sigurni da li je dobar ili zao, ali dovoljno je samo nekoliko minuta i jedan čudesni zagrljaj sa djevojčicom Čihiro da se ovo nestvarno stvorenje nađe na listi vaših omiljenih zmajeva.

Nestvarne oči

05-azdaja

Azimondijas je zmaj koji još kao jaje uspio da pokupi naše simpatije. U seriji „The Dragon Prince“ on je spojio dva dječaka iz Katolisa i djevojčicu iz Gzejdije koji žele da okončaju dugogodišnji rat svojih zemalja time što će vratiti zmajevo jaje njegovoj mami. Dovoljan je samo pogled na Azimondijasove oči kada se izlegne da znate da biste dali lijevi bubreg kako bi on i njegovi mali prijatelji bili bezbjedni.

Leteća lekcija

Najzad, iako ekranizacija „Eragona“, prve od četiri knjige Kristofera Paolinija, nije opravdala očekivanja fanova, Safira nesumnjivo zaslužuje mjesto na listi. Njeno prijateljstvo sa petnaestogodišnjim dječakom pokazalo nam je da pravi heroj nije onaj koji ubija zmaja - već onaj koji leti na njemu. 

FOTO: imdb.com / pinterest.com / youtube.com

 

Portal Analitika