Kultura

Top 10 najzanimljivijih serija van engleskog govornog područja

Ako ste se previše zatrpavali američkom produkcijom, vjerovatno ste propustili neke odlične TV projekte. Mnogi od njih, od skandinavskog noara „Most“, do poljske serije „Zaslijepljen svjetlima“, imaju štošta da ponude
Top 10 najzanimljivijih serija van engleskog govornog područja
ObjektivIzvor

Godinu 2018. obilježilo je mnogo kvalitetnih serija snimljenih van engleskog govornog područja. Bilo je tu indijskih gangsterskih saga, skandinavskih noara, ali i južnoameričkih i španskih kriminalnih epova. Ni balkanska produkcija nije zaostajala za ostatkom svijeta. Ova top 10 lista najboljih sastavljena je na relativno malom uzorku, međutim, može da posluži kao vodič kroz manje popularne, ali vrlo kvalitetne serije koje ste možda propustili zatrpavajući se američkom TV produkcijom. Sigurno će imati mnogo da vam ponude: od složenih i dinamičnih ženskih likova, do eksperimentalnih načina pripovijedanja.

1. Most (S04)

Završna sezona skandinavske noar serije „Bron/Broen“ bila je, kao i prethodne, uzbudljiva i mračna sa ponekim naletom humora. I vrlo studiozna - na nordijski način. Počela je neugodno, sa ženom zakopanom do vrata i kamenovanom do smrti, ali na kraju je donijela sasvim poseban osjećaj. Saga Noren (Sofia Helin) u potpunosti je ogoljena, na žalost mnogih gledalaca. Završila je priču bacivši policijsku značku sa mosta i počevši put samootkrivanja. S druge strane, njen partner Henrik je većinu energije usmjerio na ponovno povezivanje sa kćerkom Astrid. Putovanje kroz seriju je bilo vrlo emotivno i neponovljivo iskustvo, a Saga će se pamtiti mnogo duže nego većina drugih ženskih TV likova.

2. Mehanizam (S01)

- Korupcija je kao rak: nemoguće ju je iskorijeniti, a kada misliš da si je pobijedio, ona metastazira na drugom dijelu - kaže glavni junak serije „O Mecanismo“. Nakon „Narcosa“, Žoze Padilja uhvatio se u koštac sa brazilskom državnom koruptivnom hobotnicom i u osam nastavaka, inspirisan istinitom pričom o energetskom gigantu Petrobas, na briljantan način pokazao kako funkcioniše takav sistem. Iako je od početka prilično jasno o čemu se radi, iz sata u sat, uranjamo sve dublje u područje drame sa odličnim akcionim scenama i lijepo snimljenim prizorima, koji nas tjeraju da se zalijepimo za ekran.

3. Moja genijalna prijateljica (S01)

Adaptacija knjige „L'amica geniale“, prvog dijela napuljskog kvarteta Elane Ferante, na prvi pogled najviše podsjeća na filmove italijanskog neorealizma. Italijanska mini-serija, čiji je koproducent HBO, tretirajući sjećanja kao niz diskretnih trenutaka - kroz male detalje i prijateljstvo Lile i Lene vjerno prikazuje život pedesetih godina u Napulju. Osim njihovog drugarstva i odrastanja, u fokusu je i borba protiv patrijarhalne kulture u društvu na ivici velike transformacije koja je oslikana predivnom fotografijom i režijom Saverija Konstanca.

02-l-amica-geniale

4. Kuća od papira (S02)

Netfliksova „La casa de papel“, najgledanija serija svih vremena sa neengleskog govornog područja, dolazi iz Španije. Priča počinje nakon što Profesor okupi grupu od osam talentovanih kriminalaca u nadi da će izvesti najveću pljačku u istoriji. Na prvi pogled, kliše viđen milijardu puta. Međutim, priča je napisana i režirana vrlo inspirativno i originalno. Ne nose je akcija i zaplet, već likovi puni demona koji bi mogli da im se ispriječe na putu. Puna je neočekivanih obrta i ima odličan balans ženskih i muških likova. Ovo nije revolucionaran proizvod, ali je nesporno zabavan, inteligentan i ljevičarski, što je svakako za pohvalu u doba ekspanzije desnice.

5. Loše banke (S01)

„Bad Banks“, finansijski triler u produkciji Njemačke i Luksemburga, prati ambicioznu mladu ženu koja ulazi u pohlepni bankarski svijet kao jagnje među vukove. Nakon što se nađe na etičkoj granici, ona mora da odluči na koju stranu želi da krene. Od prvog minuta i čudesne scene na ulici punoj građana sa Molotovljevim koktelima koji se bore protiv policije, serija kreće na putovanje velikom brzinom, dok se likovi vješto prilagođavaju zastrašujućem ritmu. Na koncu, glavna junakinja spremna je da žrtvuje i karijeru i sve za što se zalagala. Ta promjena je malo prebrza i nedorečena, ali usprkos tome, zbog vrlo dobre glume, režije i građenja napetosti, ova serija zaslužuje mjesto na listi.

6. Novine (S02)

Još jedna serija koja se bavi korupcijom, ali na balkanski način, napravila je iskorak 2018. godine. Hrvatska drama „Novine“ mnogo je dinamičnija i slojevitija u drugoj sezoni. Režiser Dalibor Matanić je još jednom pokazao isvrstan rad sa glumcima, od kojih je teško izdvojiti nekoga posebno, a atmosferi serije, koja podsjeća na skandinavski noar, dodatno doprinosi predivna kamera sa raskošnim kadrovima, kao i ambijent grada Rijeke.

7. Jutro će promeniti sve (S01)

03-jutro

Kao što je serija „Grlom u jagode“ ostala zaštitni znak jedne generacije, tako će srpsko „Jutro će promeniti sve“, nazvano po kultnoj pjesmi Indeksa, postati bitno obilježje internet i android generacije. Neke njene replike, poput poređenja života sa Avganistanom – vječitim ratom niskog intenziteta – već se prepričavaju na ulici. Anđela, Saša, Filip i Ljuba bude se svakog dana sa željom da im on bude poseban. Tridesetogodišnjaci se lako mogu identifikovati sa njima, jer se u tranzicijskom jazu koji traje vječno, suočavaju sa istim problemima, od besparice, preko pronalaženja stalnog posla, do preispitivanja seksualnosti. Za glavne likove su odabrani ponajbolji srpski glumci mlađe garde, a vrlo bitna stavka je i izbor muzike, koja je peti junak serije.

8. Zaslijepljen svjetlima (S01)

Nakon „Pakta“ i „Čopora“ iz Poljske, u produkciji HBO, dobili smo vrlo zanimljivu seriju koja prati dilera kokaina čiji se život iznenada mijenja. Pristup kojim su izgrađeni glavni lik Kuba, perfekcionista i control freak i njegov antagonista Dario daju joj poseban šmek. Tu je i ženski lik Pazine u drugom planu, ali ne i stereotipan kao u sličnim gangsterskim ostvarenjima. Mračni portret glavnog grada Poljske doprinosi vizuelnom kvalitetu. Scenario serije, koja je filovana brutalnim momentima, ponekad zakaže zbog pristupa dijalogu i nejasnog miješanja prošlosti i sadašnjosti. Ipak, riječ je o solidnom dijelu. „Zaslijepljen svjetlima“ ima nekoliko ogrebotina, ali lijepo ih je gledati.

9. Elita (S01)

Još jedna španska serija na listi je priča o tinejdžerima, socijalnim podjelama i ubistvu, s kojim i počinje. Sve vrijeme pratimo što je dovelo do tog zločina, dok se u naletima vraćamo u sadašnjost u kojoj detektivka ispituje osumnjičene. Likovi serije „Élite“ podijeljeni su u dva tabora: na bogate i siromašne. Iako je puna klišea tipičnih za ovakvu vrstu serije, priča ostaje zanimljiva zbog karakterizacije likova i raslojavanja društva. U njoj je priča ispred stila, a otvaraju se i mnoga pitanja na koje mladi traže odgovore. Ta kombinacija čini uspješan recept da ovaj tinejdžerski triler preraste u vrlo popularnu franšizu.

10. Haos (S02)

Druga sezona izraelske serije „Fauda“ (arapski: „haos“) počinje eksplozivno, bombaškim napadom na autobuskoj stanici. Njen zaplet, zasnovan uglavnom na zavjeri i uklopljen sa brzim pripovijedanjem, podsjeća na „Homeland“. Kreatori serije fokusirali su se na izraelsko-palestinski sukob iz izraelske perspektive, što nije iznenađenje. Nažalost, tako smo umjesto realnijeg prikaza rata dobili romantizovanje izraelske vojske. S druge strane, kreatori su iskoristili određene okolnosti da povežu zajedničku istoriju i kulturu dva naroda i pretoče ih u dopadljivu zabavu i melodramu.

ISPOD CRTE:

Vavilon Berlin (S02)

Najskuplja njemačka serija do sada u kojoj se raskrinkava Vajmarska republika i pokazuje divlji svijet koji je prethodio tragičnoj kataklizmi.

Neobuzdana (S02)

Za razliku od prve sezone koja je bila sapunica, druga je drugačija, visoko oktanska drama puna nasilja, fatalnih žena i revolucionara.

Re:Mind (S01)

Radnja japanske serije prati 11 tinejdžerki sa zaključanim stopalima, koje imaju ograničeno vrijeme za spas. Privlačan koncept, zar ne?

Ghoul (S01)

Indijska horor serija od tri epizode nudi zanimljivu lokalnu folklornu priču.

Igre žrtvovanja (S01)

Još jedan indijski proizvod, ovog puta akcioni, vodi u mračno podzemlje Mumbaja u kom se otkrivaju velike tajne.

 

FOTO: imdb.com / hbo.com / rts.rs

Portal Analitika