Društvo

Profesorima plate sada obračunate po starom

Više profesora sa umjetničkih fakulteta i Prirodno matematičkog, sa kojima smo razgovarali, potvrdili su Pobjedi da im je vraćena zarada na raniji nivo, kao i njihovim asistentima
Profesorima plate sada obračunate po starom
PobjedaIzvor

Profesorima/cama na Univerzitetu Crne Gore isplaćena je juče decembarska plata i u odnosu na novembarsku i oktobarsku je korigovana, odnosno više nije umanjena, saznaje Pobjeda. Kako smo ranije pisali, plate za oktobar i novembar pojedinim profesorima bile su niže čak i do 300 eura. Na udaru spornog obračuna plata najviše su bili umjetnički fakulteti zato što imaju grupu prvi put upisanih studenata/kinja manju od pet zbog čega im se čas nije obračunavao kao puni, već kao desetina, po koeficijentu 0,1.

REAKCIJE

Zvaničnu potvrdu ove informacije sa Univerziteta juče nijesmo uspjeli da dobijemo. Više profesora sa umjetničkih fakulteta, sa kojima smo razgovarali, potvrdili su Pobjedi da im je vraćena zarada na raniji nivo, kao i njihovim asistentima. Nijesu znali da li je to slučaj baš sa svima, ali vjeruju da jeste. Planirali su da naredne sedmice to utvrde.

Zbog manjih grupa studenata i profesorima na Prirodnomatematičkom fakultetu bila je umanjena plata. Više njih i sa tog fakulteta kazali su za naše novine da im je uplaćena plata „po starom“. Nakon umanjenja zarada uslijedile su žestoke reakcije pojedinih profesora, ali i fakulteta, odakle su poručili da je tim potezom prekršen kolektivni ugovor za Univerzitet. Profesor Rajko Todorović sa Fakulteta Likovnih umjetnosti tada je kazao za Pobjedu da će ukoliko mu ne bude vraćen umanjeni iznos primanja tužiti Univerzitet. Njemu je zarada bila umanjena za 250- 300 eura. Burno reagovanje uslijedilo je i sa Fakulteta dramskih umjetnosti.

Na tom fakultetu nije bila samo smanjena plata profesorima, već i asistentima koji su zbog manjih grupa umjesto 120 eura primili svega 12 ili 17 eura. Vijeće ovog fakulteta u više navrata slalo je dopis Rektoratu tražeći da im se vrate zarade, a neadavno su uputili otvoreno pismo i predsjedniku Milu Đukanoviću i premijeru Dušku Markoviću. Pitali su, između ostalog, zašto njihov čas vrijedi manje od časova nastave na drugim fakultetima, tražeći da ih obavijeste ukoliko državi Crnoj Gori ovaj fakultet nije potreban.

UREDBA

Sa UCG ranije je saopšteno da se zarada obračunava i isplaćuje u skladu sa Uredbom Vlade o normativima i standardima za finansiranje javnih ustanova visokog obrazovanja i finansiranje studenata na ustanovama visokog obrazovanja i kolektivnim ugovorom za UCG, kao što je to rađeno i prethodnih godina. Rekli su da se uredbom Vlade, koja uređuje finansiranje javne ustanove, određuje broj studenata potrebnih za formiranje nastavnih grupa za predavanja, odnosno vježbe, u zavisnosti od vrste studijskog programa, kolektivnim ugovorom za UCG se reguliše način obračuna zarade – valorizovanje nedjeljnog opterećenja u nastavi na nivou semestra, dok se pravilima studiranja, između ostalog, uređuje organizacija i izvođenje nastave (predavanja, vježbe, mentorska nastava).

Kada se radi o studijskim programima iz oblasti umjetnosti, pojasnili su oni, kolektivnim ugovorom koji je zaključen 2016. godine i u pravilima studiranja koja su usvojena 2015. godine, nastava je svrstana u grupaciju sa prirodno-matematičkim i tehničkim naukama i na taj način je prepoznata njihova specifičnost. - Osnovne zarade, zajedno sa dijelom zarade preko norme, nijesu smanjivane, već i povećane. Naravno, pojedinim nastavnicima je povećana, a drugima smanjenja u zavisnosti od opterećenja, broja studenata i broja grupa – kazali su oni tada.

Portal Analitika