Politika

Skupština: Nije prošao predlog o kažnjavanju za negiranje istorijskih činjenica

Vladin predlog izmjena Zakona o javnom redu i miru - kojim je bilo predviđeno novčano kažnjevanje za negiranje istorijskih činjenica u vezi Crne Gore - nije dobio podršku u Skupštini. Protiv predloga su kasno večeras glasali poslanici Liberalne (LP) i Socijaldemokratske partije (SDP), kao i nezavisni poslanik Neđeljko Rudović.
Skupština: Nije prošao predlog o kažnjavanju za negiranje istorijskih činjenica
Portal AnalitikaIzvor

Na raspravi u parlamentu, opozicioni poslanici upozorili su da bi se usvajanjem Vladinog predloga moglo doći u situaciju da policija i sudovi počnu da tumače istoriju.

Poslanik SDP-a Raško Konjević pitao je da li policajci moraju dobro da poznaju istorijske činjenice da bi u praksi primijenili Zakon o javnom redu i miru.

Iz Demokratske partije socijalista (DPS) pak kažu da su bili prinuđeni da u predlog zakona unesu član po kojem će se kazniti svi koji postavljaju bilborde na kojima su neprimjereni ili obmanjujući sadržaji, koji izazivaju uznemirenost i negodovanje građana.

„To smo uradili zbog brojnih zloupotreba i pravnih praznina. Ovo je uslovilo nešto što se u praksi događ,a a nedopustivo je potiranje našeg državnog i kulturnog identiteta, negiranje građanskog profila crnogorskog društva i i veličanje fašističkih, šovinističkih i nacističkih ideja – da ne dozvolimo više da na bilbordima imamo onakve reklame, koje su direktno protiv države Crne Gore“, poručila je poslanica DPS-a Marta Šćepanović.

U Vladinom predlogu se, podsjetimo, navodi da će se pravno lice koje na javnom mjestu, putem oglasnih i reklamnih objekata i panoa, objavljuje neprimjerene i obmanjujuće sadržaje koji izazivaju uznemirenost i negodovanje građana, kazniti se za prekršaj kaznom od od 2.500 eura do 15.000 eura.

Dalje piše da se neprimjerenim i obmanjujućim sadržajima koji izazivaju uznemirenost i negodovanje građana smatraju: netačno iznošenje i negiranje jasno utvrđenih istorijskih činjenica u vezi Crne Gore, iznošenje činjenica kojima se narušava teritorijalni integritet ili veliča okupacija Crne Gore, saradnja sa okupatorom ili se zastupaju fašističke, šovinističke i nacističke ideje i ideologije.

Takođe se propisuje da će se preduzetnik koji učini prekršaj kazniti novčanom kaznom od 500 eura do 5.000 eura, odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 300 eura do 2.000 eura, a fizičko lice kaznom od 300 eura do 1.000 eura ili kaznom zatvora do 60 dana.

Portal Analitika