NATO

Učešće u NATO misijama je obaveza za crnogorske vojnike

Vlada Crne Gore usvojila je Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o upotrebi jedinica Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama i učešću pripadnika civilne zaštite, policije i zaposlenih u organima državne uprave u mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu. Predloženim izmjenama zakona učešće pripadnika Vojske Crne Gore u misijama podrške miru, odgovora na krize i u okviru humanitarnih operacija biće obavezno.
Učešće u NATO misijama je obaveza za crnogorske vojnike
Jovana Đurišić
Jovana ĐurišićAutor
Nova PobjedaIzvor

U Prijedlogu zakona, koji je Vlada usvojila na sjednici prošle nedjelje, navodi se da se član 5. Zakona mijenja i da novi glasi: „Ućešće pripadnika Vojske u aktivnostima člana 2 ovog zakona je obavezno“. Izuzetno od stava 1, u aktivnostima iz člana 2 ovog zakona navodi se da „pripadnica Vojske za vrijeme trudnoće ne može učestvovati, pripadnica Vojske koja ima dijete mlađe od tri godine života, pripadnik Vojske samohrani roditelj koji ima dijete mlađe od sedam godina života ili dijete sa težim smetnjama u razvoju i lice u rezervnom sastavu Vojske učestvuje ako da pristanak u pisanoj formi“.

Dodaje se da će odluku o upućivanju pripadnika Vojske u međunarodne misije donositi ministar odbrane na prijedlog načelnika Generalštaba.

U članu 2 Zakona o upotrebi jedinica Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama navodi se da pod upotrebom jedinica, odnosno pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama smatra njihovo upućivanje u aktivnosti podrške miru, odgovora na krize i u okviru humanitarnih organizacija, odbrane država saveznica u smislu člana 5. Sjevernoatlantskog ugovora, podsticanje razvoja demokratije, pravne sigurnosti i zaštite ljudskih prava, kao i aktivnosti na koje se Crna Gora obavezala međunarodnim ugovorima.

DOBROVOLJNOST

Do sada je za učešće u misijama bio primjenjivan princip dobrovoljnosti.

- Da bi neki pripadnik Vojske Crne Gore, kako je određeno zakonom koji je na snazi, bio upućen u neku međunarodnu misiju ili operaciju, prvi korak je njegovo prijavljivanje na oglas Ministarstva odbrane. Ukoliko se lice ne prijavi na oglas ono ne može biti upućeno na zadatak bez obzira što postoji potreba da se na zadatak uputi njegova formacijska jedinica, pojasnili su Pobjedi u Ministarstvu.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika