Zanimljivosti

AJ Arhitecture Awards 2018: Poslovni prostor godine

- Neograničeni budžet iskorišten je na pravi način – kazao je jedan od članova žirija komentarišući Blumbergovo evropsko predstavništvo u Londonu.
Zgrada, nagrađena Stirlingovom nagradom, djelo je britanskog arhitektonskog biroa Foster + Partners.

AJ Arhitecture Awards 2018: Poslovni prostor godine
Emily Blooth
Emily BloothAutor
AJ Architects' JournalIzvor

Novo evropsko sjedište Blumberga, mjesto prožeto energijom, ostavilo je izuzetan utisak na članove žirija.

- Ima veliku otvorenost i prijemčivost  prema gradu i ljudima koji u njemu borave, detalji su izuzetni, i u pogledu tehnologije nudi veoma sofisticirana rješenja. Ovdje imate kompletnu priču: kada ste za svojim stolom možete se sasvim posvetiti poslu, potpuno angažovati, ali ukoliko imate druga zanimanja, postoje mnoga mjesta na koja možete poći – naveo je žiri.

Svojom formom, oblikom i materijalima od kojih je izgrađen, novi objekat se prirodno nadovezuje na centar Londona (City of London) i oplemenjuje prostor u svojoj okolini. Pješačka arkada priziva duh starog rimskog puta, Vetling Strita, i sada je ključna ruta Skver Majl štafete. Pješčani okvir definiše zapanjujuće pročelje, sa nizom velikih bronzanih „peraja“ koja natkrivaju staklenu fasadu.

 

 

Hol sa visokim plafonom na šestom spratu čini srce zgrade, odražavajući važnost djeljenja i saradnje, ideja koje čine srž Blumbergove poslovne kulture. Ova ideja timskog rada prožima radni prostor na svakom spratu. Obli stolovi raspoređeni su tako da grupama do šest ljudi obezbjeđuju privatnost, komfor i mogućnost saradnje.

 

aj-blumberg-london-3

 

Prevod: Nikola Boljević

Fotografije i tekst AJ Architects' Journal

 

Portal Analitika