Odbojka

Bašić: Želimo plasman na Evropsko prvenstvo

Odbojkaška reprezentacija Crne Gore želi plasman na Evropsko prvenstvo i nastup želi da ostvari već u prvom meču, kazao je selektor Veljko Bašić.
Bašić: Želimo plasman na Evropsko prvenstvo
Portal AnalitikaIzvor

Crnogorski odbojkaši počeli su pripreme za posljednja dva meča kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, protiv Slovačke u gostima (5. januar) i Moldavije pred svojim navijačima (9. januar).

Bašić je podsjetio da crnogorskoj selekciji za istorijski plasman na šampionat Evrope nedostaje samo pobjeda.

“Skupili smo se da završimo posao koji smo počeli 15. jula. Imamo još dvije utakmice, naša pozicija u kvalifikacijama je jako jasna, treba nam jedna pobjeda da bismo se kvalifikovali. Moja ideja i princip su da idemo od utakmice do utakmice, prvo ćemo probati da dobijemo Slovačku i što prije riješimo kvalifikacije. Ako ne uspijemo, ostaje nam posljednja šansa protiv Moldavije u Budvi”, kazao je Bašić na konferenciji za novinare.

On je kazao da kod igrača želi ponovo da vidi “taj žar u očima i tu snagu kolektiva kao na meču sa Slovačkom u Baru.

“Individualno mi imamo kvalitet, ali nije to što će nas odvesti na EP, već kolektivna igra. Veliki sam optimista, srećan sam zbog novog okupljanja. Čuo sam se sa većinom igrača, vidim da su jako motivisani, i sa jedva čekaju da sve počne, i da to završimo onako kako smo predvidjeli, sa uspješnim kvalifikacijama”, rekao je Bašić.

On je kazao da zbog povrede neće moći da računa na srednjeg blokera Luku Babića, navodeći da je umjesto njega pozvan Blažo Milić.

Na pripremama će biti i tehničari Rajko Strugar i Nikola Radonić, primači servisa Vojin Ćaćić, Marko Bojić, Balša Radunović, Marko Vukašinović i Božidar Ćuk, srednji blokeri Gojko Ćuk, Luka Šuljagić i Ivan Ječmenica, korektori Miloš Ćulafić, Bojan Strugar i Jovan Delić i libero Nikola Lakčević.

On je podsjetio da indonežanski klub ne želi da pusti Aleksandra Minića (bez posljedica po njegov ugovor).

Bašić je kazao da Simo Dabović, koji je nakon duela sa Moldavijom udaljen iz reprezentacije, nije definitivno otpisan iz reprezentacije.

“Jednostavno nijesam htio da ulazim u rizik da mijenjam ponovo. Mislim da je Rajko pokazao određeni kvalitet, na osnovu možemo da baziramo dvije posljednje utakmice. Nisam htio da destabilizujem ekipu koja je dobila Slovačku onako briljantno 3:0”, rekao je Bašić.

Kapiten Vojin Ćaćić kazao je da ekipa mora maksimalno ozbiljno da uđe u pripreme, od prvog dana.

“Ne smije da bude kalkulacija, da se nešto sad spremamo za posljednji meč, kod kuće sa Moldavijom, koja je, računamo, negdje slabija od nas. Mi idemo u Slovačku da se borimo i damo sve od sebe, da pobijedimo i što prije sve riješimo. To bi nam, nekako, odgovaralo najviše što se tiče Evropskog prvenstva i naših karijera u klubovima, da bismo, možda, imali nekoliko lakših dana za meč sa Moldavijom. Iskreno se nadam da su se svi igrači uželjeli nacionalnog dresa, znam da ja jesam”, kazao je Ćaćić.

Crna Gora je, nakon četiri kola, prva u grupi sa tri pobjede.

Slavila je jednom protiv Slovačke i dvije protiv Islanda, a ima i poraz u gostima od Moldavije.

Portal Analitika